Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VIDEO şi GALERIE FOTO: Marian Oprișan este „Greu de ucis“. Liberalii au cerut eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean Vrancea, dar nici măcar n-au venit toți la ședință


    „În ultima vreme am impresia că joc în filmul «Greu de ucis»”, a declarat ieri seară, la emisiunea Alessandrei Stoicescu, de la Antena 3, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Jurnalista a dorit să-i afle părerea în legătură cu un proiect al consilierilor județeni liberali, prin care aceștia propuneau plenului eliberarea din funcție a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Cum era de așteptat, proiectul a picat, 20 de consilieri votând respingerea lui și doar 11 aprobarea. Demersul liberalilor a fost privit ca o glumă proastă și de unii colegi de partid, consilierii Alin Olteanu și Andrei Paul Lungu absentând de la această ședință.
    Liberalii au venit cu această solicitare încă de la ședința de luna trecută, dar secretarul județului, Raluca Dan, le-a explicat că proiectul nu putea fi introdus pe ordinea de zi deoarece nu îndeplinea condițiile legale și nici nu a fost dezbătut în comisiile de specialitate.
    Deși la ședința de luna aceasta a fost introdus pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre inițiat de liberali nu a primit aviz favorabil din partea secretarului județului, Raluca Dan, care a precizat că „nu sunt incidente dispozițiile legale care reglementează situațiile de eliberare din funcție a președintelui Consiliului Județean, proiectul de hotărâre propus nefiind fundamentat nici în fapt”. Mai mult, fiecare din motivele invocate pentru a solicita eliberarea din funcție a președintelui Marian Oprișan au fost demontate de juriștii administrației județene. Astfel, în raportul întocmit la proiectul de hotărâre, se arată că liberalii nu indică în ce constă așa-zisa nepunere în aplicare a actelor normative și administrative, ce articole din Constituție, Legea bugetului de stat sau Legea finanțelor publice locale ar fi fost încălcate. De asemenea, nu este indicată nici măcar o singură hotărâre de Consiliu județean care nu a fost dusă la îndeplinire de președinte și nici modalitatea în care această ar fi fost ignorată.

Trei liberali au cele mai mari absențe de la ședințele CJ

    Printre motivele invocate de liberali s-a aflat și acela că președintele Oprișan nu ar mai conduce decât foarte rar ședințele Consiliului Județean Vrancea și/sau activitatea din Consiliul județean. În raport se arată că, potrivit art. 96 din Legea nr. 215/2001, republicată, sedințele Consiliului județean sunt conduse de președinte sau, în lipsa acestuia, de vicepreședintele desemnat în condițiile art. 107. Ca atare, este evident că din perspectiva atribuțiilor prevăzute de actele în vigoare, președintele Consiliului județean nu are doar atributul conducerii ședințelor publice ale autorității deliberative ci mai ales competențe executive, legiuitorul reglementând expres posibilitatea înlocuirii acestuia ori de câte ori este nevoie de unul dintre vicepreședinți. Or, această posibilitate legală nu este prevăzută și în cazul consilierilor județeni, activitatea acestora neputând fi tratată similar. „Mai mult, arătăm că singura sancțiune prevăzută de lege cu privire la lipsa de la ședințele Consiliului județean este cea care se aplică tuturor consilierilor în funcție (calitate pe care președintele Consiliului județean o deține), și care se referă la absența nemotivată de la 3 ședințe ordinare consecutive, situație în care nu se regăsește domnul președinte Marian Oprișan întrucât, la secretarul județului, există depuse justificările punctuale pentru fiecare absență în parte”, se arată în raport.
    De reținut că liberalii au invocat acest motiv al absențelor în condițiile în care cele mai mari absențe le înregistrează trei consilieri liberali: Lungu Paul Andrei – 15 ședințe (din care 7 ordinare); Burdușa Ovidiu – 11 ședințe (din care 2 ordinare); Oprea Ion – 9 ședințe (din care 4 ordinare). Cu toate acestea, cei trei nu îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 9 din Legea nr. 393/2004, de eliberare din funcție.

Repartizarea sumelor către UAT-uri făcută conform legii

    În raport se arată și că președintele Consiliului Județean „nu poate aloca” sume din buget! „Acest atribut aparține exclusiv forului deliberativ care, prin vot, decide destinația sumelor din buget. Deci, nu se poate reține încălcarea dispozițiilor legale privind aprobarea bugetului de către ordonator prin dispoziție și nu de către forul deliberativ prin hotărâre. (…..) În vederea repartizării sumelor, consiliile județene au în vedere solicitările/fundamentările scrise, ale tuturor unităților administrativ-teritoriale din cadrul județului, formulate pentru acordarea de sume pentru achitarea arieratelor, precum și pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală. În urmă acestor solicitări, luând în considerare și alte criterii prevăzute expres de lege (vechimea arieratelor, gradul de colectare al impozitelor, numărul de locuitori etc.) și având în vederea sumele alocate bugetului județului de la bugetul de stat, a fost fundamentată de către Direcția economică și informatizare din cadrul Consiliului Județean Vrancea lista de priorități pentru repartizarea sumelor pe localitățile județului”, se arată în același raport.

Consiliul Județean derulează cele mai multe investiții la nivel național

    Un alt motiv invocat de liberali a fost acela că președintele Consiliului Județean Vrancea nu ar fi coordonat și controlat realizarea activităților de investiții și reabilitare a infrastructurii județene. Asta în condițiile în care Consiliul Județean Vrancea este una dintre administrațiile cu cele mai multe proiecte de investiții derulate din România. Într-un clasament național privind accesarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a II-a, atât după sumele alocate cât și după numărul de proiecte accesate, Consiliul Județean Vrancea ocupă locul II la nivel național. Practic, administrația județeană a obținut finanțare pentru 32 de proiecte ce vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere județene, în valoare totală de 283 de milioane de lei. Administrația județeană ocupă unul din primele locuri la nivelul administrațiilor județene și în ceea ce privește accesarea fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură mare. În acest moment, Consiliul Județean are în derulare proiecte de investiții în valoare de peste 1,7 miliarde de lei, sau echivalentul a 393,3 milioane de euro. Pe lista acestor investiții se află și proiectele de reabilitare a unor drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri.

Liberalii au făcut circ în plenul Consiliului Județean

    Nemulțumiți de argumentele aduse de secretarul județului, liberalii s-au lansat în tot felul de acuzații în încercarea de-și motiva propunerea de schimbare a președintelui Consiliului Județean. Virulent, consilierul liberal Liviu Bostan a susținut că există proiecte de investiții la care s-au înregistrat prejudicii. Președintele Consiliului Județean i-a atras atenția acestuia că face acuzații grave la adresa sa și a Consiliului Județean și i-a cerut să-și retragă cuvintele jignitoare, conform regulamentului de ordine interioară. Bostan a refuzat să facă acest lucru motiv pentru care i s-a retras cuvântul. Bostan a continuat să vorbească, așa că Marian Oprișan a solicitat evacuarea acestuia din sală, pentru nerespectarea regulamentului privind organizarea și desfășurarea activității Consiliului Județean Vrancea. Tolerant, dar și pentru a evita momentul penibil, președintele Marian Oprișan a renunțat la eliminarea liberalului din sală, dar a atras atenția că „regulamentul Consiliului Județean Vrancea trebuie respectat de toți consilierii județeni”.
    O atitudine de-a dreptul agresivă a afișat și consilierul liberal Cristinel Irimia care a intervenit de mai multe ori fără a i se da cuvântul și pe un ton care nu cadra cu funcția deținută și nici cu solemnitatea ședinței plenului Consiliului Județean. Atitudinea acestuia dar și a altor liberali a fost sancționată de consilierii PSD care le-au reproșat că au transformat ședința Consiliului Județean în circ. „Colegii liberali au transformat această ședință într-o conferință de presă pe care o țin la Consiliul Județean. Probabil că aceștia confundă Consiliul Județean cu sediul PNL. În Consiliul Județean trebuie să facem administrație și nu politică. Politica o facem la sediile de partid. Tot circul pe care îl faceți aici mă duce cu gândul în anul 2006 când a avut loc tot o tentativă asemănătoare de eliberare din funcție a președintelui Consiliului Județean”, a precizat consilierul social democrat Constantin Guguianu. Acesta a prezentat câteva din proiectele realizate de administrația județeană sub conducerea lui Marian Oprișan, precizând că nu același lucru poate spune despre consilierii liberali care nu au făcut nimic în județul Vrancea. 

„Consilierii liberali au avut un comportament deviant față de reguli și lege”

    La finalul ședinței, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că a luat inițiativa liberalilor ca pe o glumă, dar a susținut că liberalii au avut un comportament deviant față de reguli și lege. „Cei de la PNL, care nu au făcut nimic pentru cetățenii acestui județ, nu au ridicat un pai în acest județ, atunci când s-au aflat la guvernare, s-au trezit că vor să fiu eliberat din funcție. A fost o glumă. Acest proiect nu avea cum să treacă, dar eu sunt o persoană care respectă legea, iar proiectul celor de la PNL a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean. A fost supus la vot, deși nu îndeplinea condițiile de legalitate și nici nu avea avizul secretarului județului. Pe parcursul ședinței, consilierii liberali au avut un comportament deviant față de reguli și lege și, probabil, s-au luat după șeful lor politic Ludovic Orban, care a învățat să urle uitând ca a fost ministru al Transporturilor, funcție din care nu a făcut absolut nimic pentru români și pentru România. Deci, după acest model, și liberalii vrânceni, de câte ori au fost la guvernare, nu au ridicat un deget pentru acest județ. Ba mai mult, au votat împotriva unor proiecte de investiții pe care administrația județeană le-a derulat sau le are în derulare”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?