Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Rentierii agricoli trebuie să-și vizeze carnetele la APIA


Aproape o mie de vrânceni care primesc rentă viageră trebuie să vină la centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vrancea pentru a viza carnetele de rentier. Rentierii trebuie să aducă mai multe documente originale, care vor fi verificate de funcționaii APIA.
Dosarele trebuie să conțină carnetul de rentier agricol, actul de identitate, contractul de arendă în baza căruia a fost calculată renta. Mai trebuie prezentate copii ale deciziilor de la comisia de expertiza medicală care atestă pensia de invalidatate grad I sau II, copia deciziei pentru pensia de limită de vârstă. Nu în ultimul rând, trebuie prezentată o „procură notarială autentificată/ curatelă/ hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal”. Opțional, solicitantul poate prezenta un extras de cont deschis la orice bancă din țară.
Pentru obținerea vizei anuale se completează o declarație, așa cum prevăd normele metodologice. „Persoana desemnată din cadrul Centrului județean al APIA, respectiv al Municipiului București, va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar și va certifica pe copiile documentelor „conformitatea cu originalul”. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanți nu corespund realității, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare”, au precizat reprezentanții APIA.
Ulterior, plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Națională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poștal sau virament bancar. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?