Ediția: Luni 24 iunie 2024. Nr. 6655
Ediția: Luni 24 iunie 2024. Nr. 6655

GALERIE FOTO: Un căutător de comori a găsit un proiectil exploziv în Crîngul Petrești


    În data de 06.03.2018, mai multe apeluri primite la numărul unic de urgență 112, au chemat la intervenții echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea.
    Prima misiune s-a desfășurat în comuna Pufești, satul Domnești, unde un cetățean care dezafecta o anexă a locuinței a descoperit 13 proiectile de diferite calibre, respectiv: două proiectile perforante calibru 47 mm; șapte proiectile explozive 20 mm și patru proiectile perforante calibru 20 mm.
În timp ce echipajul se deplasa către depozitul de muniții, cu proiectilele preluate din prima intervenție, acesta a fost solicitat să intervină în comuna Vânători – Crângul Petrești. Un pasionat căutător de comori, pe nume Ionel Sandu, a găsit îngropat, cu ajutorul unui detector de metale, un proiectil exploziv calibru 100 mm. Persoana este cunoscută pirotehniștilor vrânceni, acesta solicitând în mod frecvent ajutorul echipei pirotehnice și cu ocazia descoperirii altor elemente de muniție.
Ultima intervenție a avut loc în municipiul Focșani, pe strada Cotești. Proprietarul unui imobil a găsit în urma unor lucrări de igienizare a grădinii, două proiectile (1 proiectil perforant calibru 85 mm și un proiectil exploiv trasor calibru 100 mm).
Toate proiectilele descoperite au fost preluate și transportate în condiții de siguranță la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii.
Având în vedere că odată cu topirea zăpezii încep lucrările de igienizare a curților și terenurilor agricole, dorim să facem cunoscute măsurile de siguranță în cazul descoperirii unor elemente de muniție.
Astfel, persoanele fizice și juridice care iau cunoștință de existența munițiilor au obligația să anunțe de îndată centrul operațional din cadrul serviciului de urgență profesionist, dispeceratul integrat de urgență (112), poliția sau primarul, după caz. Efectuarea acestui anunț nu implică cu nimic cetățeanul, însă neinformarea autorităților se sancționează potrivit legislației în vigoare.
Se interzice persoanelor fizice neautorizate să ridice, să manipuleze ori să utilizeze muniția neexplodată. Sub denumirea generală de muniții sunt incluse următoarele: cartușele de toate tipurile, proiectilele, bombele, torpilele, minele, petardele, grenadele, orice elemente încărcate cu substanțe explozive.
În cazul descoperirii elementelor de muniție se interzice:
– ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe;
– comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase;
– lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață;
– introducerea munițiilor în foc;
– topirea elementelor metalice de muniții;
– tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
– folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
– utilizarea pulberilor și explozivilor provenite din muniții în scopuri artizanale;
– demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente;
– folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniții, cum sunt: grenadele, proiectilele și focoasele sau alte elemente ale acestora.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniție se interzice:
– accesul persoanelor și animalelor
– executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
– aprinderea focului deschis;
– executarea unor lucrări de îmbunătățiri funciare;
– circulația vehiculelor.

Obligațiile cetățenilor pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniții neexplodate:
– să anunțe de urgență organele de poliție, autoritățile administrației publice locale sau inspectoratul pentru situații de urgență despre descoperirea de muniții neexplodate;
– să respecte regulile și măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniții neexplodate;
– să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea organelor de poliție sau a personalului specializat al inspectoratelor pentru situații de urgență.

În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea și distrugerea lor se execută numai de către specialiștii pirotehnicieni, care au pregătirea și dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă. 

Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?