Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Simularea examenului de Evaluare Națională, boicotată de profesorii membri ai SLI; MEN: salariile au fost mărite cu 20% de la 1 martie


Elevii de clasa a VIII-a încep azi simulările examenului de Evaluare Națională. Proba de astăzi este boicotată de profesorii afiliați Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, care au anunțat că nu vor participa la organizarea acestei simulări. „Cadrele didactice afiliate Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) au decis ca membrii de sindicat să nu participe la simularea Evaluării Naționale din 5-7 martie 2018 și nici la simularea examenului de Bacalaureat din 19-22 martie 2018. Decizia a fost luată în urma ședinței Consiliului Județean al Liderilor SLI Vrancea de vineri, 2 martie”, transmit liderii SLI, într-un comunicat de presă. Nu știm dacă membrii Federației Educației Naționale Vrancea vor participa sau nu la simularea examenului, dat fiind că nu am reușit să obținem un punct de vedere de la lidera acestei organizații sindicale. Inițial ne-a răspuns la telefon și ne-a cerut să revenim, dar la următoarele apeluri nu a mai răspuns.
Principalele revendicări ale membrilor de sindicat se referă la grilele de salarizare pentru personalul din învățământ prevăzute de legea cadru 153/2017, care se doresc a fi negociate și nu impuse; reîncadrarea personalului din învățământ să se realizeze prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare corespunzător fiecărei funcții cu salariul minim brut pe țară; calculul sporurilor și al indemnizațiilor să se facă prin raportare la salariul de bază majorat din 2018 și nu la cel din 2016; acordarea majorării de 20% și pentru personalul nedidactic.

Contre între sindicaliști și minister

Reprezentanții FSLI au transmis că, la nivel național, „membrii de sindicat din 1.100 de unități de învățământ, din 28 de județe și din Municipiul București, au decis să nu participe la simularea examenului de evaluare națională care se desfășoară în perioada 5-7 martie 2018. Conducerea executivă a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, membrii Biroului Operativ, precum și cei ai Colegiului Național al Liderilor susțin demersul colegilor noștri și îi asigurăm de tot sprijinul pentru perioada următoare. De asemenea, precizăm faptul că Federația Națională a Asociațiilor de Părinți este alături de FSLI în acest demers. Nu în ultimul rând trebuie spus că protestul nostru nu își propune să atingă interesele elevilor”.
În replică, reprezentanții Ministerului Educației Naționale spun că instituție este „în contact permanent cu sindicatele din învățământ, iar deciziile luate vin în urma consultării directe cu liderii federațiilor sindicale. De altfel, și Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor. În ceea ce privește vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se dorește creșterea vârstei de pensionare, nu scăderea ei. Tendința este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări pentru a fi menținuți în activitate peste vârsta de pensionare. Așadar, boicotul nu este o soluție! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creștere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceștia se află în fața primei lor simulări de examen, iar impactul emoțional asupra lor este unul puternic. Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, le reamintește reprezentanților sindicali că ne aflăm în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă și, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanșeze conflicte de muncă”.

Calendarul simulărilor

Trebuie spus că după simularea examenelor de la clasa a VIII, va avea loc, spre mijlocul lunii, și simularea examenului de maturitate, Bacalaureatul. Astfel, în perioada 19 – 22 martie 2018 va avea loc simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat.
Obiectivele simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susține la finalul celor două cicluri de învățământ, respectiv gimazial și liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum și optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise.
Calendarul simulării evaluării naționale la clasa a VIII-a are următoarea configurație: 5 martie – Limba și literatura română, 6 martie – Matematică, 7 martie – Limba și literatura maternă, 16 martie – comunicarea rezultatelor. Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat se va desfășura după următorul program (comun pentru clasele a XI-a și a XII-a): 19 martie – Limba și literatura română/E)a), 20 martie – Limba și literatura maternă/E)b) și 21 martie – proba obligatorie a profilului/E)c). Proba la alegere a profilului și specializării/ E)d) se va derula joi, 22 martie, și va fi susținută exclusiv de elevii claselor a XII-a. Rezultatele obținute vor fi comunicate elevilor în data de 30 martie.
„Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe www.subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de către doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin simularea”, anunță MEN într-un comunicat de presă.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?