Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Recomandări OMS pentru prevenirea afecţiunilor cauzate de vremea rece


Ministerul Sănătății atrage atenția asupra recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru a preveni problemele cauzate de temperaturile extrem de reci, în această perioadă fiind indicate mesele calde, precum și exercițiile fizice. „În timpul zilelor foarte reci este necesar: să acordați multă atenție sfaturilor privind sănătatea publică, previziunilor și avertizărilor meteorologice, precum și actualizărilor de călătorie; să solicitați sfatul medicilor de familie, iar cei cu afecțiuni cronice să solicitați informații despre riscurile specifice și dozele adecvate de medicamente; să purtați îmbrăcăminte adecvată pentru vremea rece și să vă acoperiți mâinile, picioarele și capul; să consumați mese calde; să beți suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci; să evitați consumul de alcool și tutun, pentru că sporesc probabilitatea apariției unor reacții adverse la frig; să faceți exerciții fizice, dar să aveți o grijă deosebită atunci când vă antrenați afară”, se arată într-un comunicat al MS, transmis miercuri.
Conform aceleiași surse, trebuie evitat statul în picioare, nemișcat, pentru o perioadă lungă de timp, în frig. În locuință, temperatura din zonele de living și băi ar trebui să atingă 20 – 22°C, iar din alte încăperi ocupate – 18°C. Cei care utilizează combustibili solizi (cum ar fi cărbunii sau lemnele) pentru gătit și pentru încălzire trebuie să se asigure că încăperile sunt aerisite în mod regulat. OMS recomandă precauție atunci când sunt folosite radiatoarele și păturile electrice. „Să fiți atenți la semnele de avertizare de la nivelul pielii, cauzate de expunerea la frig (instalarea amorțelii în degetele de la mâini și picioare indică un risc crescut de leziuni din cauza frigului, iar paloarea feței sau apărută în alte zone este un semn de vătămare și se impune protejarea pielii împotriva răcirii în continuare)”, precizează MS.
Măsurile generale de pregătire pentru iarnă includ: o bună izolare a locuințelor, verificarea conductelor de apă pentru a preveni înghețarea apei în interior, folosirea unor aparate de încălzit sigure și potrivite pentru spațiul în care sunt utilizate. OMS recomandă vaccinarea împotriva gripei (după recomandarea medicului de familie, care poate realiza vaccinarea gratuit pentru cei care se încadrează în grupa de risc). În cazul locuințelor care se află în zone predispuse la viscol și la pericolul de a rămâne izolate este indicată realizarea de rezerve de alimente, apă și medicamente, dar și pregătirea pentru a gestiona situații precum întreruperile în furnizarea căldurii, electricității sau altor servicii.
Printre simptomele cauzate de expunerea la frig se numără: secreții nazale, respirație dificilă, respirație șuierătoare. Simptomele mai pot fi: cardiovasculare (durere toracică, palpitații); asupra circulației periferice (modificări de culoare a pielii degetelor și picioarelor, durere, amorțeală, senzație de gâdilare); musculo-scheletale (durere, rigiditate, umflare, posibilitate de mișcare limitată, furnicături, slăbiciune musculară); dermatologice (mâncărime, erupție cutanată – bubițe, piele palidă sau roșie, umflături).
Afecțiunile și leziunile cauzate de expunerea la frig pot fi: respiratorii (astm bronșic, boli pulmonare obstructive cronice, infecții), cardiovasculare (boli coronariene, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare), asupra circulației periferice (fenomenul Raynaud), musculo-scheletale (sindromul de tunel carpian, torticolis, tenosinovita, peritendinita), dermatologice (urticaria la rece, degerături, psoriazis, dermatită atopică), accidente (hipotermie și căzături). „Mortalitatea totală în majoritatea populațiilor este mai mare în timpul iernii decât în timpul verii. Cele mai frecvente cauze de deces sunt: boala coronariană, accidentele cerebrovasculare și afecțiunile respiratorii. (…) Situația economică și socială a persoanelor și a familiilor joacă, de asemenea, un rol important. Vremea rece îi afectează mai grav pe cei care sunt săraci, lipsiți de adăpost sau marginalizați. Cei care activează în anumite domenii, cum ar fi agricultura, pescuitul și construcțiile, pot suferi o expunere la frig mai mare, deci trebuie să fie atenți la apariția de leziuni și de alte efecte asupra sănătății. Aceste persoane trebuie să poarte echipament de protecție adecvat”, se arată în comunicatul MS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?