Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Metallica va primi premiul Polar pentru muzică


Trupa rock Metallica și Institutul național afgan pentru muzică și fondatorul său, dr. Ahmad Sarmast, au fost desemnați drept laureați ai prestigiosului premiu Polar, considerat Nobelul muzicii, relatează miercuri Press Association. Printre câștigătorii precedenți ai premiului, ajuns la al 27-lea an de decernare, se află Sting, Patti Smith, Paul Simon, Chuck Berry sau Bjork. Laureații din 2018 vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii care se va desfășura la Stockholm pe 14 iunie.
În fiecare an premiul este acordat unui număr de doi laureați, unul pentru muzică contemporană și celălalt pentru cea clasică, și este decernat pentru merite deosebite în muzică. Premiul este înmânat în prezența familiei regale a Suediei și fiecare laureat primește o sumă de un milion de coroane suedeze (88.000 de lire sterline). Lars Ulrich, baterist și cofondator al Metallica, a spus că „primirea premiului Polar este un lucru incredibil și ne plasează într-o companie distinsă”. „Este o mare confirmare a tot ceea ce Metallica a făcut în ultimii 35 de ani. În același timp, simțim că suntem la apogeul carierei și avem mulți ani înaintea noastră. Vă mulțumim foarte mult”, a adăugat el. „Mă simt foarte onorat să mă aflu într-o companie selectă împreună cu alții care au primit premiul Polar pentru muzică. Atât eu, cât și Metallica suntem recunoscători să avem acest lucru ca parte a moștenirii, a istoriei noastre”, a declarat la rândul său solistul vocal și cofondatorul James Hetfield.
Directorul ANIM, dr. Ahmad Sarmast, a declarat că este „încântat, onorat și privilegiat” să primească acest premiu alături de institutul muzical pe care l-a fondat în 2010 în contextul distrugerii tradiției muzicale afgane de către războiul civil. Între anii 1996 și 2001 muzica a fost complet interzisă în țară, dar acum institutul asigură un mediu de învățare axându-se pe susținerea copiilor cei mai săraci, orfanilor și fetelor din Afganistan. „Credem că cei doi laureați, deși provin din lumi foarte diferite, exemplifică misiunea premiului Polar pentru muzică, de a onora muzicieni și organizații muzicale ale căror activități au produs un impact asupra vieților oamenilor. Metallica sunt iubiți și admirați de milioane de fani de heavy metal de pe întreg globul (…) Dr. Ahmad Sarmast a fondat Institutul afgan pentru muzică pentru a readuce bucuria și puterea muzicii în viețile copiilor. Munca ANIM cu copii dezavantajați este o adevărată inspirație”, a declarat Marie Ledin, managing director al Polar Music Prize.
Laureații premiului muzical Polar sunt deciși de un comitet independent format din 12 membri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?