Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Antonio Banderas consideră că rolul Picasso este o „imensă responsabilitate”


Actorul spaniol Antonio Banderas, care îl interpretează pe Pablo Picasso în cel de-al doilea sezon al serialului TV american „Genius”, realizat de National Geographic, a declarat pentru AFP că a simțit o „imensă responsabilitate” în ceea ce privește rolul „eroului din Malaga”. Pe platoul de filmare al seriei, în studiourile din Budapesta, actorul machiat pentru a semăna cu chipul îmbătrânit al lui Picasso (1881-1973), a amintit că artistul s-a născut, ca și el, în Malaga, capitala comunității spaniole Andaluzia.
Banderas a declarat că a „crecut în umbra” acestei „figuri foarte impunătoare” care, potrivit spuselor sale, este „probabil cel mai important artist al secolului XX”. „Când mă duceam la școală ținând în fiecare dimineață mâna mamei mele traversam Piața Merced, unde se afla casa natală a lui Picasso”, și-a amintit el într-o engleză studiată, cu accente iberice fermecătoare. „Åžtiu bine că mă voi afla sub lupa criticilor”, a declarat el râzând. „Așa cum a știut Picasso când picta ‘Domnișoarele din Avignon’ că unii ar fi vrut să-i ia viața pentru că nu era convenabil în acea epocă”. Seria alcătuită din zece episoade, programată să apară la 23 aprilie în Franța și la 24 aprilie în Statele Unite, pare a fi un „vector foarte interesant” pentru povestirea vieții „unui astfel de personaj”.
Actorul a fost nevoit să petreacă cinci ore la machiaj pentru a arăta ca Picasso îmbătrânit. „Apoi trebuie să înveți să folosești această mască, sprâncenele și nasul, pentru o asemănare cât mai mare”, a adăugat el. Însă, asemănarea exactă „nu este cea mai mare provocare”, a subliniat Antonio Banderas, „nu încercăm să reproducem un muzeu de ceară”. Precizia istorică este una dintre punctele forte ale canalului National Geographic, a notat el. Cea mai mare dificultate, potrivit lui, este de a-l „înțelege pe Picasso”, alegerile sale politice și artistice, natura relațiilor sale amicale și amoroase. „Trebuie constant să citești printre rânduri încercând să înțelegi adevărul: complexitatea este acolo”, a explicat el.
Narațiunea serialului nu este „cronologică”, a continuat actorul adăugând că seria începe cu bombardamentul nazist al orașului basc Guernica, la 26 aprilie 1937. „Facem un fel de pictură cubistă, înainte și înapoi” în existența „atotputernicului” Picasso. Alex Rich („Glow”, „True Detective”) îl întruchipează pe pictorul aflat la vârsta tinereții. „Eu vin pe ecran înaintea lui”, spune el. „Bătrânul Picasso își urmărește viața în oglinda retrovizoare”. Banderas este în contact cu Olivier Picasso, fiul cel mic al pictorului și al celei care i-a servit drept model, Marie Therese Walter, a cărui carte, „Picasso: an Intimate Portrait”, urmează să fie publicată la 8 martie în versiunea în limba engleză.
Antonio Banderas își amintește că a luat masa în Los Angeles cu Paloma, fiica lui Picasso cu artista Françoise Gilot. „I-am vorbit în limba spaniolă și atunci mi-am dat seama că a închis ochii”, a mărturisit el. „Mi-am spus: ‘O, Doamne, am plictisit-o pe această femeie'”. Apoi i-a zis: „Ești obosită, te plictisesc?”. Răspunsul Palomei a venit imediat: „Nicidecum! Când închid ochii, îl văd pe tatăl meu (…) el vorbea ca tine”, a povestit actorul. Banderas intră bine în pielea lui Picasso, rol care i-a fost „propus adesea”. Regizorul Carlos Saura pregătește un film „Picasso și Guernica” și i-a propus de câțiva ani acest rol pe care „ar putea să-l accepte până la urmă”.
La sfârșitul anului trecut, actorul a declarat că acceptarea rolului lui Picasso în cadrul seriei de televiziune „este un angajament foarte mare”. „Vom filma de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul lui martie. Primele episoade ar trebui să fie difuzate în aprilie sau în mai” pe posturile americane, a precizat actorul spaniol, devenit celebru după colaborările sale cu regizorul Pedro Almodovar, înainte de a-și construi o carieră de succes și la Hollywood grație unor filme precum „Evita” și „Masca lui Zorro”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?