Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Consiliul Județean a alocat 58,7 milioane lei, contribuție proprie, pentru reabilitarea a 5 drumuri județene


    Consiliul Județean Vrancea a alocat, din bugetul propriu, pentru derularea a 5 proiecte de investiții care vizează reabilitarea a tot atâtor drumuri, suma de 58,7 milioane de lei. Suma este prinsă în bugetul administrației județene pe anul 2018. Deja, Consiliul Județean a scos la licitație patru proiecte de investiție din cele cinci proiecte cu finanțare europeană ce vizează reabilitarea și modernizarea tot atâtor drumuri. Este vorba de reabilitarea următoarelor drumuri:
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboiești- Bordești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”, în valoare de 41.849.716 lei fără TVA ;     „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani – Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”, în valoare de 35.008.708 lei fără TVA; 
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbraveni – Gugesti – Popești – Urechesti – Budesti – Cotesti – Blidari – Bontesti – Dalhauti -Faraoanele- Rimniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”, în valoare de 81.434.919 lei fără TVA;
    „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”;
    Sunt drumuri pe care nu au mai fost executate lucrări consistente de peste 35 de ani, iar o parte din aceste drumuri nu au fost asfaltate niciodată.
    Astfel, obiectivul de investiții „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limită județ Buzău-Voetin-Sihlea-Obrejița- Tâmboiești-Bordești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”, are o lungime de 22,517 kilometri, iar platforma drumului va avea  8 m din care partea carosabilă va avea 6 metri, iar fiecare acostament va avea o lățime de un metru. Pe acest drum vor fi reabilitate două poduri. Durata de execuție este de  42 luni (9 luni proiectare și 30 execuție și 3 luni audit și raportul final).
     Proiectul „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani-Golești-Vârteșcoiu-Odobești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T” are o lungime de 15,187 km, iar durata de execuție este de 36 luni. Platforma drumului va avea 10-11 metri din care partea carosabilă va avea 6 metri, iar fiecare acostament va avea o lățime de un metru. Pe acest drum vor fi reabilitate două poduri.
    Un alt proiect pe care administrația județeană îl vrea finalizat în următorii 3-4 ani este „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbraveni- Gugesti-Popești-Urechesti-Budesti-Cotesti-Blidari-Bontesti- Dălhăuți-Faraoanele-Rimniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”. Valoarea totală a investiției este de  109.439.521 lei, iar durata de execuție este de 36 luni. Drumul are o lungime de 29,476km, platforma drumului va avea 8 sau 10 metri din care partea carosabilă va avea 6 metri, iar fiecare acostament va avea o lățime de un metru. Pe acest drum vor fi reabilitate șapte poduri. Investiția va fi reeșalonată pe trei ani astfel: an I- 24.731.966,00 lei; an II- 37.385.266,00 lei; an III-47.322.289,00 lei.
    Obiectivul de investiții „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean  dintre localitățile: Gologanu- Slobozia Ciorăști- Cotești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, are o lungime de 16,970 kilometri. Platforma drumului va avea 8 m din care partea carosabilă va avea 6 metri, iar fiecare acostament va avea o lățime de un metru. Pe acest drum va fi reabilitat un pod. Durata de execuție este de 42 luni (9 luni proiectare, 30 execuție și 3 luni audit și raportul final).

Marian Oprișan a solicitat și a obținut modificarea ghidului solicitantului

    Pentru cel de-al cincilea proiect depus de Consiliul Județean Vrancea spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, respectiv „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești – Dragosloveni – Gura Caliței – Dealu Lung -Tinoasa – Poenița – Dumitrești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat și a obținut modificarea ghidului solicitantului și introducerea unor obiective noi pe lista de cheltuieli eligibile. Astfel, pentru proiectul amintit mai sus, soluția tehnică prevede construirea unui viaduct, investiție ce nu se regăsea pe lista de  de cheltuieli eligibile. Viaductul va avea peste 1,3 kilometri lungime, iar valoarea estimată a acestui obiectiv este de 120 de milioane de lei, inclusiv TVA. Însă investiția nu era trecută ca eligibilă în ghidul solicitantului. În urma acestor demersuri, Comitetul de monitorizare al Programului Operațional Regional 2014-2020, a aprobat, în luna octombrie 2017, modificarea Ghidului Solicitantului astfel încât acesta să cuprindă în lista de cheltuieli deductibile ale proiectelor aprobate și obiective noi. Este vorba de poduri și viaducte care, anterior, nu erau considerate ca fiind eligibile în cadrul proiectelor finanțate prin POR 2014-2020. 
    Proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești- Dragosloveni -Gura Caliței- Dealu Lung -Tinoasa- Poenița- Dumitrești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T” are o valoare estimată la 228.190.978 lei.  Drumul are o lungime de 33,720 km, platforma drumului va avea 8 m, dar vor fi și sectoare de drum unde platforma drumului va avea 7 și respectiv 5 metri.
    Toate cele cinci proiecte au o valoare de peste 104 milioane de euro. „Este vorba de reabilitarea unor drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri și care traversează localitățile Sihlea, Tâmboiești, Bordești,Golești, Vârteșcoiu, Odobești, Gugești, Gura Caliței, Dumitrești, Gologanu, Slobozia Ciorăști, Cotești, Dumbrăveni, Popești, Urechești. Practic, prin aceste proiecte va avea loc reabilitarea unor drumuri pe care nu au mai fost executate lucrări consistente de peste 35 de ani, iar o parte din aceste drumuri nu au fost asfaltate niciodată. Valoarea totală estimată a celor 5 drumuri este de peste 468 milioane de lei, echivalentul a 104 milioane de euro”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Investițiile Consiliului Județean, salutate de primarii localităților vizate

    Reabilitarea drumurilor a fost salutată de primarii localităților Gologanu, Sihlea, Tâmboiești, Bordești, Golești, Vârteșcoiu, Gura Caliței, Dumitrești, Slobozia Ciorăști, Cotești, Gugești și Dumbrăveni. Aceștia au susținut că reabilitarea drumurilor va duce la dezvoltarea socială și economică a localităților respective. Primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, consideră că reabilitarea acestor drumuri este foarte importantă pentru zona de deal și nu numai. „Este foarte bine că s-a așteptat cu acest drum deoarece investiția este foarte mare și nu se putea face fără fonduri europene. Acesând fonduri europene avem garanția că vom avea acest drum Golești -Vârteșcoiu-Odobești reabilitat și complet modernizat. Este meritul administrației județene și al președintelui Marian Oprișan”, a precizat primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?