Åobolanii se ajută între ei în schimbul favorurilor, în mod similar oamenilor, conform unui studiu realizat recent în Scoția, citat marți de Press Association. Cercetătorii au descoperit că șobolanii obișnuiesc să îngrijească mai des blana semenilor lor care le oferă hrană decât pe cea a altor rozătoare care au refuzat să ajute. În schimb, șobolanii cărora le este curățată blana oferă mai multă hrană celor care îi ajută. ”Am descoperit că șobolanii fac schimb de aceste două servicii, conform regulilor deciziei de reciprocitate directă – ‘te ajut pentru că m-ai ajutat”’, a explicat doctor Manon Schweinfurth din cadrul Universității Saint Andrews din Scoția. ”Acest rezultat indică faptul că schimbul reciproc întâlnit la viețuitoarele non-umane ar putea fi mult mai răspândit decât se credea până în prezent. (Practica) nu se limitează la speciile cu creier mare care au capacități cognitive avansate”, a adăugat acesta.
Oamenii de știință au administrat apă sărată pe ceafa unui șobolan – un loc în care acesta poate ajunge cu dificultate – pentru a creea o situație în care animalul are nevoie de ajutor. Pentru a induce aprovizionarea cu hrană, rozătoarelor li s-a oferit posibilitatea de a oferi alimente semenilor. Apoi, șobolanii au avut ocazia de a întoarce favoarea, fie prin curățarea partenerului care le-a furnizat hrană, fie prin oferirea de alimente celor care au avut grijă de ei.
Oamenii de știință au presupus că pentru astfel de procese de cooperare sunt necesare abilități cognitive superioare, mai ales atunci când sunt oferite sub formă de troc lucruri diferite. Mai multe studii desfășurate până în prezent au sugerat existența schimburilor de bunuri diferite, însă până în prezent acest lucru nu fusese confirmat în cadrul testelor. Cercetarea efectuată pe șobolani din specia Rattus norvegicus a fost publicată în ediția din februarie a jurnalului Current Biology.