Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Situație fără precedent: femeile de serviciu din unele școli trebuie să aducă bani de acasă pentru a plăti dările la stat


Aproape o sută de angajați din școlile vrâncene riscă să aducă bani de acasă pentru a plăti contribuțiile sociale pentru ianuarie deoarece nu lucrează cu normă întreagă, iar salariul nu este suficient pentru a achita dările. De la 1 ianuarie 2018, odată cu transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și majorarea salariului minim pe economie, salariații trebuie să achite contribuții la nivelul unui salariu cu normă întreagă, în valoare de 1900 lei. Asta indiferent dacă au contract cu normă întreagă sau part time.
Cele mai multe cazuri de acest gen sunt în școlile din mediul rural, unde femeile de serviciu, de exemplu, sunt încadrate pe câte un sfert sau jumătate de normă la grădinițe și școli. Se estimează că, la nivelul învățământului din județul Vrancea, sunt aproximativ o sută de persoane încadrate cu fracțiune de normă la școli și grădinițe, salariați care riscă să primească mai puțini bani pentru luna ianuarie dacă nu va fi luată o decizie de către Executiv în această săptămână.
Liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu spune că se poate ajunge și în situația în care salariații să mai aducă bani de acasă pentru plata contribuțiilor sociale, o situație asupra căreia sindicatele au atras atenția încă de săptămâna trecută. El a dat un exemplu din localitatea Garoafa, unde sunt trei femei de serviciu, două cu jumătate de normă, iar a treia cu un sfert de normă. Potrivit liderului SLI, o simulare a arătat că în acest din urmă caz, femeia de serviciu ar trebui să mai aducă de acasă 50 lei pentru a plăti contribuțiile sociale către stat. „Noi am atras atenția asupra acestor cazuri, care sunt mai ales în mediul rural, unde sunt școli mici. Acolo sunt persoanele care au grijă de școală, femeile de serviciu care deschid școala, fac curățenie, aprind focul. Sunt activități pentru care nu este nevoie de o normă întreagă. Știm că va avea loc o ședință de Guvern, în care va fi reglementată această situație din învățământ”, a arătat liderul de sindicat Constantin Ionescu.
Acesta a precizat că, în perioada următoare, sindicatele vor prezenta Guvernului problemele create în sistemul de învățământ de către noua lege a salarizării. Sindicaliștii vor oferi soluții, iar dacă nu vor găsi înțelegere, atunci se poate ajunge la alte forme de protest. Decizia din partea Executivului trebuie luată rapid, deoarece salariile angajaților din învățământul vrâncean trebuie achitate în perioada 10-14 februarie. Din păcate, una dintre soluțiile avansate de Ministerul Muncii, respectiv completarea normelor, nu ține cont de realitățile mediului rural. O femeie de serviciu de la o școală din Garoafa nu poate fi prezentă, simultan, în două școli, pentru a face curățenie, astfel încât să aibă normă întreagă.
Situația de la nivelul sistemului de învățământ poate fi generalizătă la toate domeniile sistemului bugetar, unde sunt persoane încadrate cu fracțiune de normă și pentru care angajații trebuie să plătească, de la 1 ianuarie 2018, contribuții la nivelul unui salariu cu normă întreagă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?