Ediția: Duminică 27 aprilie 2025 Nr. 6864
Ediția: Duminică 27 aprilie 2025 Nr. 6864

5,1 milioane de lei pentru continuarea proiectului Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României“


    Consiliul Județean Vrancea a alocat 5,1 milioane de lei pentru continuarea proiectului Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RO MÂNDRIA.
    În luna decembrie a anului trecut, Consiliul Județean Vrancea a aprobat în ședință ordinară proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico – economice: Proiect tehnic – fază unică și a indicatorilor tehnico-economici pentru lucrările de împădurire la obiectivul de investiție Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RO MÂNDRIA. Decizia a fost luată după ce Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură  (INCDS) „Marin Dracea” a întocmit documentația tehnico – economică în care sunt cuprinse datele cu privire la faza de proiectare și elaborare a proiectului tehnic de execuție – fază unică, rezultând  următorii indicatori tehnico-economici. Astfel, valoarea totală a investiției este de 11.689,079 mii lei, iar durata de realizare a investiției este de șase ani. Terenul pe care va continua proiectul  Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RO MÂNDRIA are o suprafață de 75 de hectare.
    Peste 8000 de oameni au participat, sâmbătă, 18 noiembrie 2017, la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Este vorba de elevi, profesori, studenți, sportivi, militari, jandarmi, pompieri, polițiști, cadre medicale, silvicultori, funcționari, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali. Oameni din toată România au venit să planteze stejari în Parcul memoriei naționale. Acțiunea a avut loc pe un teren situat în imediata apropiere a orașului Mărășești. Parcul Memoriei Naționale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața parcului va fi de 75 de hectare.
     Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea a transmis atunci un comunicat în care se arăta că președintele Marian Oprișan mulțumește românilor care au venit să scrie istorie. Oprișan a ținut să mulțumească în mod special postului de televiziune Antena 3 și lui Adrian Ursu, inițiatorii acestei campanii de comemorare a eroilor, precum și partenerilor Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Regia Națională a Pădurilor- Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și tuturor autorităților și instituțiilor publice participante.
       Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc pe 6 august 2017 la Mărășești, iar pe 18 noiembrie, acesta a fost transferat în Parcul Memoriei Naționale. „Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei cu valoare simbolică vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, se mai arăta în comunicatul Consiliului Județean.
     Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis o scrisoare în care regretă că programul încărcat nu i-a permis să participe la această acțiune, dar l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru inițiativa realizării Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. „E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis vă propune însă ca, în cursul campaniei proiectului din anul 2018, să revină pe câmpurile de bătălie ale Vrancei eroice de acum 100 de ani, pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale”, se arăta în scrisoarea administrației prezidențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?