Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Sorina Pintea: Planul Ministerului Sănătăţii și al Guvernului este de a îmbunătăţi Programul Naţional de Oncologie


Ministerului Sănătății și Guvernul au în plan să îmbunătățească Programul Național de Oncologie derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer, afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. „Oncologia este una dintre patologiile foarte sensibile cu adresabilitate mare și creștere exponențială a numărului de cazuri noi. Chiar dacă Programul Național de Oncologie derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate este unul destul de generos, care acoperă zona de medicamente, acesta trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătății, al Guvernului, este de a îmbunătăți acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicați în această zonă”, subliniază ministrul Sănătății.
De asemenea, precizează Sorina Pintea, prevenția în oncologie este foarte importantă. „Bolnavul oncologic poate să fie tratat cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. Anul acesta, Ministerul Sănătății derulează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanțare din fonduri europene, nerambursabile. Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”, se arată în mesajul ministrului Sănătății, dat publicității duminică.
În acest context, ministrul Pintea amintește că, în premieră, pe parcursul a cinci ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, șomere, grupuri etnice vulnerabile.
De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV și Babeș Papanicolau), precum și de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică etc. Totodată, vor fi finanțate și achiziții de echipamente, precum și servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile, cum ar fi, de exemplu, costurile de transport etc. Aceste două programe, chiar dacă sunt regionale, vor aduce beneficii importante în domeniul sănătății publice, a punctat ministrul Sorina Pintea.
Nu în ultimul rând, se va dezvolta prima rețea națională de radioterapie în spitalele publice și vor fi asigurate medicamentele oncologice în unitățile sanitare.
„Ministerul Sănătății va dezvolta prima rețea națională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienților la radioterapie în cele mai importante spitale publice din țară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din țară. Asigurarea medicamentelor oncologice în unitățile sanitare reprezintă unul din obiectivele mandatului meu. Vom căuta soluții pentru a stopa disfuncționalitățile din aprovizionare, dar acest lucru îl vom putea face numai printr-o colaborare strânsă și un dialog permanent între autoritățile din Sănătate, producători, distribuitori, pacienți și personalul medical”, se arată în mesajul transmis de ministrul Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
Ministrul Sorina Pintea salută Campania de informare și conștientizare pe care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România o derulează an de an sub titlul: „Să Fim Împreună Împotriva Cancerului” și, de asemenea, subliniază faptul că Ministerul Sănătății trebuie să susțină mai activ și să se implice în aceste inițiative.
Potrivit sursei citate, cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, iar datele statistice arată că în prezent 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume. Consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice sunt principalii factori de risc. Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?