Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Consiliul Judeţean alocă un milion de lei pentru Catedrala Ortodoxă din Focşani


Consiliul Județean Vrancea va aloca, anul acesta, un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și  Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean  Vrancea a alocat 10 milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă din Focșani. De reținut că și Primăria Focșani va aloca 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrală, suma fiind deja prinsă în proiectul de buget pentru anul acesta.

Consiliul Județean Vrancea va aloca, anul acesta, un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani. Suma este prinsă în bugetul administrației județene pe anul 2018.
Preotul Florentin Răuță, care slujește la Catedrala din Focșani cu hramul Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva, a declarat că anul acesta și-a propus să finalizeze lucrările din interior. Acesta a ținut să reamintească faptul că locașul de cult a prins contur și a ajuns în acest stadiu cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „În cursul anului 2018, ne-am propus să definitivăm lucrările la interiorul Catedralei, să procurăm obiectele de cult, catapeteasma și toate cele necesare pentru desfășurarea activității de cult, fără pictura din interior, astfel încât în anul 2019, de sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva, hramul Catedralei, să fie sfințită catedrala și redată circuitului cultic. În demersul nostru, de fiecare dată am fost sprijniți necondiționat de domnul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR. Domnia sa a fost atent de fiecare dată la solicitările bisericii și iată că, astăzi, avem deja definitivată Catedrală la exterior, urmând a se definitiva și lucrările de interior.  Domnul Marian Oprișan este persoana care a fost mereu alături de biserică și de nevoile ei, drept pentru care îl considerăm sufletul acestei catredale. De asemenea, am beneficiat în mod concret și de sprijinul Primăriei Focșani, al Consiliului Local, dar și al domnului primar Valentin-Cristi Misăilă. O implicare aparte o are Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian, care verifică și de două ori pe săptămână stadiul fizic al lucrărilor de pe șantierul Catedralei”, a precizat preotul paroh Florentin Răuță.
Catedrala Sfânta Cuvioasa Parascheva a prins contur după ce, în anul 2014, au fost montate turlele mici și turla mare, iar în 2015 au fost executate lucrări de închidere a acestor turle. Turla cea mare a fost montată cu o macara specială de 200 tone forță. Turla mare și cupola cântăresc peste 107 tone. Macaraua a fost transportată la Focșani cu ajutorul a 20 de TIR-uri.
La catedrală vor fi folosite, în total, 450 tone de metal, 1100 metri cubi de cărămidă, 1300 metri cubi de beton și 80 tone de armătură.

Proiect demarat la inițiativa lui Marian Oprișan

Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă. Pentru aceste lucrări au fost alocate fonduri în perioada 2001-2004.
După 2004, investiția a fost sistată de puterea PNL – PDL, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte investiții aflate în derulare în județ, la vremea aceea. Lucrările la Catedrala Nașterii Maicii Domnului și a Sfintei Cuvioase Parascheva au fost reluate în 2008. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a alocat nouă milioane de lei pentru lucrările de la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Focșani.

„Catedrala o să o terminăm”
 
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, declara anul trecut că trăiește o adevărată bucurie când vede cum, de la săptămână la săptămână, catedrala din Focșani capătă contur și frumusețe. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, pentru sprijinul acordat la realizarea lucrărilor de la Catedrală.
Lucrările sunt supravegheate îndeaproape de ÎPS Ciprian, care vine foarte des la Focșani pentru a superviza lucrările ce se realizează. „Îi mulțumesc domnului președinte Marian Oprișan pentru că a pus la inimă rugămintea pe care i-am adresat-o, fostului primar Bacinschi, dar și actualului primar pentru că au fost receptivi și au ajutat substanțial pentru ca lucrările să se desfășoare în ritmul pe care l-am propus și pentru a ajunge să respectăm calendarul”, a afirmat ÎPS Ciprian.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a precizat că nu și-a făcut decât datoria. „Catedrala o să o terminăm, pentru că asta a fost înțelegerea pe care am avut-o cu Preafericitul Părinte Teoctist, fostul Patriarh al României”, a precizat șeful administrației județene.
Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a adăugat că realizarea Catedralei din Focșani trebuie să fie cel mai important obiectiv al credincioșilor focșăneni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?