Ediția: Marți 10 Decembrie 2024. Nr 6776
Ediția: Marți 10 Decembrie 2024. Nr 6776

Studiu COPAC: Lipsa medicilor specialiști, o mare problemă cu care se confruntă bolnavii cronici


Lipsa din anumite localități a medicilor specialiști este una dintre cele mai mari greutăți cu care se confruntă bolnavii cronici, ei fiind astfel obligați să se deplaseze în alte orașe decât cel în care locuiesc, arată un studiu realizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), ale cărui date au fost făcute publice vineri la Cluj-Napoca.
Potrivit coordonatorului acestui proiect, Luminița Vâlcea, mulți pacienți se mai plâng și de faptul că nu primesc întotdeauna informații detaliate legate de boala lor de la medicii care le-au stabilit diagnosticul. „Un pacient din trei nu a primit explicații detaliate din partea medicului după ce i-a fost stabilit diagnosticul. Din studiu mai reiese și că aproape unul din cinci pacienți nu a înțeles explicațiile oferite de medic. Un sfert dintre pacienți susțin că în orașul în care locuiesc nu există un medic de specialitate care să le poată trata și monitoriza afecțiunea, astfel că mulți merg și se internează în alte localități decât cea de domiciliu. Astfel, lipsa medicilor specialiști este o mare problemă cu care se confruntă pacienții cronici, o alta fiind lipsa medicamentelor, în condițiile în care 49,6% dintre pacienți spun că există medicamente noi, inovatoare pentru afecțiunile de care suferă, dar acestea nu se găsesc și în România”, a spus Luminița Vâlcea în cadrul unui eveniment de prezentare a datelor studiului. De asemenea, o treime din pacienții intervievați, 33,9%, au spus că nu au primit, după stabilirea diagnosticului, niciun fel de îndrumare referitor la unitatea în care pot primi tratament. Cei mai mulți, 62%, spun că au fost direcționați de către un prieten care le-a spus unde să se trateze și doar 2,9% – de o asistentă.
Studiul mai arată, potrivit coordonatorului, că 60% dintre pacienți au afirmat că au fost nevoiți să își plătească singuri analizele făcute în cursul tratamentului. Studiul COPAC, derulat sub titlul „Accesul la sistemul de sănătate pentru pacienții cu boli cronice”, a fost început în luna decembrie a anului trecut. În cadrul studiului au fost intervievați 350 de pacienți din întreaga țară. Raportul va fi înaintat de COPAC autorităților care coordonează sistemul de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?