Ediția: Sâmbătă 7 septembrie 2024 Nr. 6709
Ediția: Sâmbătă 7 septembrie 2024 Nr. 6709

Numărul dosarelor pe care procurorii le au de soluţionat, în creştere de la an la an; parchetele au deficit de personal


Numărul dosarelor care ajung pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lâgă Tribunalul Vrancea și din unitățile subordonate crește de la un an la altul. Conform cifrelor prezentate în raportul de bilanț al parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, procurorii au avut de soluționaat în 2017 un număr de 18.592 dosare, față de 18.008 în 2016. În timp ce numărul dosarelor de soluționat a crescut, numărul celor soluționate a scăzut de la 8.049 în 2016, la 7685 în 2017.
Conform raportului de bilanț, a scăzut și numărul dosarelor soluționate prin rechizitoriu, de la 632 în 2016, la 626 anul trecut. Același lucru s-a întâmplat și în cazul dosarelor soluționate prin acord de recunoaștere a vinovăției, numărul scăzând de la 45 la 38. Procurorii precizează că anul trecut a scăzut și numărul dosarelor soluționate prin renunțare la urmărire penală, de la 1875 la 1679, la fel și cele prin clasare, de la 5497 la 5342. În raporul de bilanț se face referire și la numărul dosarelor rămase nesoluționate, număr care a crescut anul trecut față de 2016, de la 4706 la 5494. Todată a crescut numărul dosarelor rămase nesoluționate peste șase luni de la începerea urmăririi penale, de la 1507 la 1984, precum și numărul de dosare rămase nesoluționate peste 1 an de la sesizare, de la 398 la 949.
În materialul de bilanț se mai precizează că față de 2016, în 2017 a scăzut numărul de inculpați achitați definitiv, de la 16 inculpați la 4, dar a crescut numărul dosarelor restituite de instanță în vederea completării urmăririi penale de la 1 cauză în 2016 la 2 cauze anul trecut. În același material se mai face referire și la numărul cauzelor infirmate, care a crescut de 43 la 97. Din lipsă de personal la unitățile locale din circumscripție, în cursul anului trecut au fost preluate chiar de la momentul sesizării un număr de 2606 dosare, fiind soluționate 1592 de cauze, din care 143 prin rechizitorii și 18 prin acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bîrsan, spune că obiectivele principale pe care unitățile de parchet le-au avut de îndeplinit au fost realizate într-un procent destul de mare. „Considerăm că obiectivele principale pentru anul 2017 au fost îndeplinite într-o măsură considerabilă, cu eforturi importante depuse de întregul colectiv de procurori și de personalul auxiliar”, a precizat prim-procurorul Bîrsan.
Anul trecut a crescut numărul cauzelor de soluționat la urmărirea penală proprie, adică anchetă făcută doar de procuror, de la 302 cauze la 370, dar și numărul cauzelor de soluționat la cercetarea penală de la 17.706 la 18.222. Cele mai multe dosare de soluționat le-au avut procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, respectiv 10.998. Numărul inculpaților trimiși în judecată anul trecut a fost de 808, dintre care 81 în stare de arest preventiv, puțin mai mulți decât în anul 2016.
Pentru comiterea de infracțiuni contra persoanei, au fost trimiși în judecată 205 inculpați, iar pentru infracțiuni contra autorității 14 inculpați, toți pentru ultraj. Pentru infracțiuni de corupție au fost trimiși în judecată 18 inculpați, iar pentru infracțiuni de evaziune fiscală 15. La nivelul parchetelor vrâncene au fost trimiși în judecată 82 de inculpați minori, mai mulți decât în 2016, 13 dintre ei în stare de arest preventiv.

Resursele umane, o problemă

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea spun că principala problemă care a afectat și afectează în continuare activitatea parchetelelor a fost și este cea a resurselor umane, problemă care a fost rezolvată într-o mică măsură. Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea împreună cu unitățile subordonate, are prevăzut în statele de funcții un număr de 73 de posturi, din care 33 de procuror, 31 de personal auxiliar de specialitate, conex și IT,  6 posturi de funcționari publici și 3 posturi de personal contractual. Cel mai mare deficit de personal este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani.
Procurorii vrânceni au început noul an în forță și și-au propus și o serie de obiective. „Pentru anul 2018 se impune ca eforturile noastre să fie îndreptate către următoarele direcții de acțiune, respectiv reducerea stocului de dosare vechi înregistrate la toate unitățile de parchet din circumscripția Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Prioritatea pentru procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea va fi și în perioada următoare soluționarea cu celeritate a cauzelor având ca obiect infracțiunile de evaziune fiscală, contrabandă, corupție, spălare de bani, achiziții publice și infracțiuni silvice. Un alt obiectiv este preluarea, în vederea soluționării, în condițiile legii, a unor cauze de competența unităților locale din subordine, în special de la cele care au un volum mare de activitate și un număr redus de procurori. Totodată, este nevoie de o analiză riguroasă a cauzelor în care s-au pronunțat soluții definitive de achitare în anul 2017, în scopul reducerii pe viitor a numărului inculpaților achitați”, a precizat prim-procurorul Bîrsan.
Un alt obiectiv este implicarea întregului colectiv de procurori în ceea ce privește unificarea practicii judiciare la nivelul circuscripției. Totodată, pentru rezolvarea deficitului de procurori și personal auxiliar, conducerea Parchetului spune că se va insista pe linie ierarhică în vederea reviziuirii schemelor de personal în sensul ocupării posturilor vacante și a apoi a suplimetării acestora, acolo unde volumul de activitate este mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?