Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Justiţia franceză cere plasarea în detenţie a controversatului teolog musulman elveţian Tariq Ramadan, acuzat de violuri


Parchetul din Paris a cerut vineri inculparea pentru violuri și plasarea în detenție provizorie a controversatului teolog musulman elvețian Tariq Ramadan, a anunțat o sursă judiciară, informează AFP. Islamologul în vârstă de 55 de ani, vizat de două plângeri pentru viol în Franța, s-a prezentat vineri după-amiaza în fața unui judecător de instrucție de la Paris. După ce miercuri a fost arestat preventiv, Parchetul de la Paris a deschis un proces pentru viol și viol asupra unei persoane vulnerabile. Au fost desemnați trei judecători, semn al complexității cazului sau al amplitudinii investigațiilor preconizate.
În urma scandalului legat de producătorul american Harvey Weinstein, care a determinat în numeroase țări victimele abuzurilor sexuale să vorbească, două femei l-au acuzat, la sfârșitul lui octombrie, pe teologul musulman că le-a violat, una la Lyon, în 2009, alta la Paris, în 2012. La acea dată, acest nepot al fondatorului confreriei egiptene islamiste Frații Musulmani, acuzat de detractorii săi că promovează un islam politic, a denunțat ‘o campanie de calomnie’.
Prima reclamantă, Henda Ayari, 41 de ani, îl acuză pe islamolog că a violat-o într-un hotel din Paris în 2012. Ea a relatat deja scena în autobiografia sa, apărută în 2016, desemnându-l pe presupusul său agresor printr-un pseudonim și sub trăsăturile unui predicator musulman care susține conferințe foarte prizate de public. A doua plângere a fost depusă la sfârșitul lui octombrie anul trecut, la câteva zile după prima. Femeia de 40 de ani, care se prezintă sub pseudonimul ‘Christelle’, îl acuză pe teolog că a violat-o și lovit-o în timpul singurei lor întâlniri, într-un hotel din Lyon, în 2009.
Înainte de a-l convoca pe Ramadan, polițiștii au desfășurat trei luni de anchetă, care a debutat prin audierea reclamantelor, la Rouen (nord-vest) și Paris. Potrivit unei surse apropiate anchetei, numeroase conversații cu caracter erotic au fost atașate la dosar și zeci de persoane au fost audiate, în special femei care au mărturisit fapte similare, dar care nu au depus plângere nici până în ziua de azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?