Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

A murit un cunoscut şi apreciat dascăl odobeştean – Eftandopolos Vasilis


Învățămantul vrâncean este, sigur, mai sărac și mai trist! Începutul de an a adus o veste tristă învățământului vrâncean. La vârsta de 74 de ani, binecunoscutul profesor de limba franceză, domnul Eftandopolos Vasilis, a trecut marți dimineața, 30 ianuarie 2018, la cele veșnice. Îmbolnăvindu-se în urma pierderii scumpei sale soții, profesoara de matematică Eftandopolos Nelia, decedată cu 2 ani în urmă, acesta s-a luptat cu o boală nemiloasă care i-a măcinat trupul pe interior și la epuizat fizic, iar în cele din urmă a pierdut în fața ei. Pentru a nu mai simți durerea, Dumnezeu a ales să-l cheme la El. Părăsește această lume în care și-a pus truda, priceperea, pregătirea și pasiunea în scopuri nobile.
Învățământul vrâncean pierde, astfel, un om de o erudiție rară, un mânuitor minunat al literelor franco-române și un profesor dedicat meseriei. A lucrat cu perseverența omului care știa că pregătirea pentru viață înseamnă muncă, fără prea multe concesii, înseamnă creativitate și dăruire. A făcut din limba franceză o avalanșă de experiențe care au deschis mințile spre cultură și bun gust. Domnul Eftandopolos Vasilis a trudit pe ogorul nesfârșit și nedesțelenit al învățământului peste 40 de ani, profesorul s-a făcut remarcat prin corectitudine, verticalitate, obiectivitate și seriozitate. 
Vasilis Eftandopolos s-a născut în comuna Vârteșcoiu, la 24 ianuarie 1944. A făcut școala gimnazială și a absolvit liceul din Odobești în anul 1962. Urmează apoi Facultatea de Filologie la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași între anii 1962 și 1967, tot în 1967 fiind repartizat la Liceul Odobești. A fost director al acestui liceu din 1972 până în 1973, an în care liceul se desființează. Între anii 1973 și 1974, a fost titular la Liceul Economic Focșani, iar din 1974 până la ieșirea la pensie, în 2009, la Liceul Agricol Odobești. Între timp, a fost directorul Casei de Copii școlari Odobești, din 1975 până în 1979, iar până în 1982 a fost inspector școlar pentru limbi moderne în cadrul ISJ Vrancea. Remarcabile sunt studiile postuniversitare la: Alliance Française (Paris), Sorbona (Paris) și la Universitatea „Paul Valéry” (Montpellier – Franța). De asemenea, profesorul de gradul I a fost bun cunoscator al limbilor franceză, rusă și italiană, fiind traducător pentru grupurile de ingineri cu stagii la Beaune (Franța). Un dascăl foarte apreciat, va fi mereu în sufletele familiei, prietenilor, foștilor elevi.
Înmormântarea a avut loc joi, 1 februarie 2018, ora 12.00, la cimitirul „Sf.Vineri” din Odobești, strada Cuza-Vodă.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Profesor de matematică Tarciniu Vasile, Liceul Teoretic Duiliu Zamfirescu Odobești

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndoliate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?