Prevenirea consumului și traficului de droguri, constituie o temă importantă abordată în cadrul activităților destinate prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu reprezentanții Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog Vrancea, în calitate de parteneri în proiectul de prevenire a consumului de droguri „Eu mi-am ales viitorul. Tu?”, inițiat de Instituția Prefectului Vrancea, au continuat acțiunile de prevenire a consumului de droguri.
Astfel, miercuri, 31 ianuarie a.c., au avut loc dezbateri la care au participat peste 80 de elevi, precum și 4 cadre didactice de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” din municipiul Focșani, în cadrul cărora polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au explicat prevederile legale aplicabile în combaterea traficului și consumului de droguri, făcând referire la răspunderea penală a minorilor și la importanța adoptării unui comportament preventiv. Având în vedere implicațiile acestui tip de criminalitate asupra adolescenților, este necesară o informare permanentă a acestora asupra pericolelor la care se expun atunci când vin în contact cu astfel de produse sau doresc să obțină bani din vânzarea lor.
Într-un cadru interactiv, elevilor li s-au oferit răspunsuri la întrebările pe care le-au adresat cu privire la principalele cauze care generează consumul de droguri, precum și efectele negative ale acestor substanțe.
Recomandările polițiștilor pentru prevenirea consumului și traficului de droguri:
– Nu ceda tentației de a încerca drogurile – și prima încercare comportă un risc. Știai că dependența se poate instala de la prima doză de drog?
– Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni și nu ezita să schimbi anturajul atunci când constați că are preocupări (pre-)delincvente (consum de alcool, droguri, absenteism și abandon scolar).
– Unele propuneri venite din partea prietenilor s-ar putea să aibă caracter imoral sau ilicit.
– Dovedești că ești responsabil și ai o personalitate puternică dacă ai puterea să spui NU acestor propuneri.
– Învață să fii tu însuți, chiar dacă cei din jurul tău au alte opinii!
– Informează-ți prietenii și cunoștintele asupra consecințelor consumului de droguri și încearcă să-i determini să nu recurgă la astfel de substanțe, prezentându-le pericolele la care se expun.
– Este posibil să ai unele probleme în familie, la școală sau în relația cu prietena/ prietenul; drogurile sau alcoolul nu reprezintă o soluție, ci doar o problemă în plus!
– Nu intra în rețeaua traficanților de droguri, oricâte avantaje ți se pare că ai obține; gândește-te la implicațiile finale ale tranzacțiilor ilicite cu stupefiante.
– Consumul de droguri poate determina comiterea unor infracțiuni pentru procurarea unei noi doze și riști să devii tâlhar, hoț sau distribuitor.
– Nu ezita să ceri sprijinul celor din jur (părinți, prieteni, poliție, profesori, medici, psihologi, asistenți sociali, s.a.) pentru a scăpa de flagelul drogurilor.
Biroul de presă al IPJ Vrancea