Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Elevă de la Școala Duiliu Zamfirescu Focșani diagnosticată cu scarlatină


O elevă de clasa I, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, a fost diagnosticată cu scarlatină. Este primul caz înregistrat în această școală, dar nu și din Focșani. Săptămâna trecută, doi copii de la Școala Ștefan cel Mare au fost internați în spital cu scarlatină. „Avem o fetiță de clasa I care a fost diagnosticată cu scarlatină. Noi am anunțat Direcția de Sănătate Publică (DSP), am igienizat sala de clasă”, ne-a spus profesorul Petrică Moraru, directorul Școlii Duiliu Zamfirescu din Focșani. Acesta ne-a mai spus că asistenta școlii a mers în fiecare clasă pentru a vedea cum se simt copiii.
Reprezentanții DSP Vrancea spun că nu sunt motive de alarmare, dat fiind faptul că au fost doar cazuri izolate și nu focare. „Nu sunt motive de îngrijorare. Nu trebuie să ne îngrijorăm, este vorba despre un singur caz. Copilul este internat, izolat, se află sub tratament corespunzător, dat de medicul infecționist”, ne-a declarat medicul Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul DSP Vrancea.
Reamintim că scarlatina este o boală a copilăriei, infecțioasă și contagioasă, mai rar întâlnită în prezent, cauzată de difuzarea în organism a toxinelor secretate de streptococul de tip A. Această boală afectează aproape exclusiv copiii. Ea se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un subiect infectat cu streptococul de grup A. Scarlatina o putem recunoaște după erupția care apare la nivelul pielii. Semnul de debut al scarlatinei este febra înaltă (39-40 de grade), cu stare de rău generală, cu limba încărcată, saburală (cu aspect alb-gălbui, nisipos – n.r.) care, în funcție de evoluție, începe să se descuameze, de la vârf spre bază până devine zmeurie. Un alt semn de recunoaștere a bolii sunt durerile în gât, pentru că poarta de intrare este la nivel orofaringian. Durerile articulare pot apărea în primele două-trei luni de boală, dacă aceasta nu este tratată corespunzător.
Anul trecut, în județul Vrancea au fost înregistrate 8 cazuri de scarlatină și două cazuri de angină streptococică. Sursa de boală este omul bolnav sau persoanele purtătoare asimptomatice. Se recomandă menținerea igienei personale (spălatul mâinilor cu apă și săpun, suflatul nasului în batistă, acoperirea nasului și a gurii când se tușește și când se strănută).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?