Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Șomerii vrânceni se pot înscrie la 32 de cursuri de formare profesională


    Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea aduce în atenția șomerilor care doresc să se inițieze sau să se califice/ recalifice într-o nouă meserie, că se pot înscrie la cursurile de formare profesională ce vor fi organizate anul acesta și care sunt finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
    Potrivit celor spuse de reprezentanții instituției, în cursul anului 2018 vor fi derulate programe de formare profesională în următoarele ocupații: apicultor – calificare nivelul II; asfaltator – calificare nivelul II; agent de securitate – calificare nivelul II; barman preparator – inițiere; bucătar – calificare nivelul III; cofetar – calificare nivelul II; comunicare în limba străină engleză – perfecționare; confecționer tâmplărie din aluminium și mase plastice – calificare nivelul II; contabil – perfecționare; cosmetician – calificare nivelul IV; frizer-calificare nivelul II; frizer-coafor-manichiură-pedichură – calificare nivelul III; instalator instalatii tehnico sanitare și de gaze – calificare nivelul II; inspector resurse umane – perfecționare; lucrător în alimentație – calificare nivelul II; lucrător în comerț – calificare nivelul II ;
lucrător finisor în construcții – calificare nivelul II; lucrător instalator pentru construcții – calificare nivelul II; lucrător în structuri pentru construcții – calificare nivelul II; mașinist utilaje cale și terasamente – calificare nivelul III; maseur – inițiere; mecanic auto – calificare nivelul III; electrician constructor – calificare nivelul III; operator calculator electronic și rețele – inițiere; operator introducere, prelucrare și validare date – inițiere; operator confecționer industrial – calificare nivelul II; ospatar (chelner) vânzător în unități de alimentație – calificare nivelul III;
patiser – calificare nivelul II; peisagist floricultor – inițiere; sudor electric – calificare nivelul II; tractorist – calificare nivelul II; stilist protezist unghii – inițiere.
    Potrivit celor spuse de reprezentanții AJOFM Vrancea, cursurile de nivel IV se organizează pentru persoane care au absolvit cel puțin liceul. Cele de nivel III
sunt destinate persoanelor care au absolvit cel puțin învățământul gimnazial sau învățământul obligatoriu, în timp ce cursurile de nivel II se organizează pentru persoane care au absolvit cel puțin învățământul gimnazial.
    Totodată, cursurile de inițiere se organizează pentru persoane care au absolvit învățământul primar, în timp ce cursurile de perfecționare sunt destinate persoanelor care au absolvit liceul. 
    Durata cursurilor este de 7 luni în cazul celor de nivel IV, de 5 luni în cazul celor de nivel III, de 2,5 luni în cazul cursurilor de nivel II, 1,5 luni cursurile de inițiere și 2 luni cele de perfecționare.
    Persoanele interesate de aceste cursuri trebuie să depună la sediul AJOFM Vrancea, din Bulevardul Unirii, nr. 53A, camera 7, următoarele documente necesare înscrierii: act de identitate; certificat de naștere; certificat de căsătorie, (pentru femei, dacă este cazul); diploma sau adeverința de studii; adeverința medicală;
carnet de evidență șomer (indemnizat sau neindemnizat); carnet de muncă (dacă este cazul)/ declarație; recomandare curs.
    Relații suplimentare cu privire la aceste cursuri se pot obține și la telefon numărul 0237/224.677, 0237/224.678, interior 18.   

Cine poate face gratuit cursuri de formare profesională

    Șomerii, precum și persoanele care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare (500 lei) și care sunt înregistrate la AJOFM Vrancea, beneficiază în mod gratuit de servicii de formare profesională.
    Serviciile de formare profesională se asigură, tot gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, și pentru persoanele aflate în următoarele situații: au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani sau 7 ani în cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea după perioada îndeplinirii serviciului militar activ; au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate. Cererea trebuie formulată în termen de 12 luni de la data reluării activității persoanelor, o singură dată pentru fiecare situație.
    Persoanele aflate în detenție care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesională organizat de AJOFM Vrancea, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
    Potrivit legislației în vigoare, persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite și se încadrează în muncă, pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.

Drepturilor persoanelor care fac gratuit cursuri de formare profesională

    Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care beneficiază în mod gratuit de servicii de formare profesională, au următoarele drepturi: să beneficieze de pregătire teoretică și practică pe toată durata cursului și să susțină, gratuit, de cel mult două ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia; să beneficieze de rechizite și materiale de instruire și să primească în folosință manuale; să beneficieze, dacă este cazul, de echipament de protecție pe timpul instruirii practice; să beneficieze de consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventării cursului; să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, în condițiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru salariații instituțiilor publice și regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării, în cadrul localității, în interesul serviciului, precum și de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pe traseul de la unitatea de cazare la unitatea de pregătire. În cazul traseelor pentru care nu se eliberează abonamente, persoanele au dreptul să beneficieze de decontarea biletelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun.
    Totodată, cursanții care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau
locuiesc la o distanță mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul, pe perioada cât participă la pregătirea profesională să beneficieze de cazare și de o sumă de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevăzut de reglementările în vigoare pentru salariații instituțiilor publice și regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării, în cadrul localității, în interesul serviciului. Aceste persoane însă, nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire.
    Persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, cu excepția acelora care participă la programe de formare profesională a căror finanțare este asigurată din asistența financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european și Fondului de coeziune, pe perioada în care participă la aceste programe de formare profesională, în condițiile în care, anterior includerii în cadrul acestor programe de formare profesională, nu au fost cuprinse în serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de AJOFM, sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite și organizate de Agenție, precum și la examenul de absolvire a acestora.
    Este de precizat faptul că șomerii pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua am fost șomer și aș dori să fac și eu o calificare ca instalator sanitar dar am o mica problema cu studiile data as dori sa fac o calificare ca nu ma angajează nimeni fără calificare eu momentan acum nu lucrez va mulțumesc aștept răspunsul dumneavoastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?