Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Proiectul de buget al Focșaniului: investiții la străzi, parcuri și locuri de joacă, studii și documentații pentru vehicule electrice, bike-sharing, parcare subterană


    Primăria Focșani a pregătit un buget impresionant pentru investițiile din acest an la străzile și bulevardele din municipiu. Proiectul de buget a fost prezentat, vineri, pe pagina de internet a municipalității și ar urma să fie aprobat la prima ședință a legislativului local. Chiar dacă veniturile sunt mai mici decât anul trecut din cauza modificărilor la Codul Fiscal și la legea finanțelor publice locale, municipalitatea beneficiază de excedentul bugetar de anul trecut pentru efectuarea lucrărilor de investiții. Pentru acest an, municipalitatea a prognozat venituri, respectiv cheltuieli de funcționare și dezvoltare, în sumă de 171,9 milioane lei, din care 35,6 milioane lei sunt excedentul din anii trecuți. Bugetul pentru investițiile în infrastructură are alocate credite de angajament de 41 milioane lei și credite bugetare de 13,3 milioane lei. Este o sumă mai mare cu aproape 50% față de banii alocați anul trecut. La acestea se adaugă investițiile la unitățile școlare care vor fi realizate cu fonduri europene.
    Pe lista de investiții care vor fi continuate sau demarate în acest an de municipalitate se află lucrările la străzile Unirea Principatelor, Cotești, Bd. Unirii, Vâlcele, Gh. Asachi,  Cpt. Stoenescu, Panduri, Ion Basgan. Anul acesta vor începe lucrările la străzile Popa Șapcă, George Coșbuc, Ghinea Dorinel, Magheru, Dornișoarei. Peste opt milioane de lei sunt prevăzute pentru străzile Revoluției, Aleea Sudului, Cpt. Crețu Florin, Aleea Parc. Cea mai mare valoare, peste 16 milioane lei, este alocată pentru pachetul care cuprinde străzile Gloriei, Caragiale, Traian Ionescu, Moș Ion Roată, Transilvaniei, Rodnei, Alecu Russo, ALbinei, Cărăbuș, Jiliștei, 13 Decembrie, Putnei, Diviziei, 1 Mai, Podgoriei, I. Creangă, Aleea Școlii, Aleea Florilor, Cartier CFR, Racoviță, Tătulescu, N. Titulescu, Timotei Cipariu, Arh. I. Mincu, Muncitori, Miron Costin, Mărăști, Duiliu Zamfirescu.

Vehicule electrice și bike-sharing

    De asemenea, peste șapte milioane lei sunt alocate pentru documentațiile tehnice necesare lucrărilor de investiții pe alte străzi sau alte proiecte de modernizare a Focșaniului care ar putea fi realizate cu fonduri europene. De exemplu se alocă bani pentru realizarea unui Studiu de fezabilitate pentru „Dezvoltarea de infrastructură necesară utilizării autovehiculelor hibrid sau electrice (stații de încărcare și/sau schimb baterii pentru vehicule electrice)”. Se vor aloca bani pentru realizarea unui sistem de supraveghere video pentru monitorizarea străzilor fără acces gratuit al vehiculelor de tonaj mare, Documentație tehnico-economică pentru resistematizare infrastructură de transport rutier la nivelul municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonal, realizarea unei Documentații tehnico economice pentru dezvoltarea rețelei de piste dedicate circulației bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing, Documentație pentru realizarea unui terminal intermodal de transport în zona de nord a municipiului. De asemenea, municipalitatea vrea să realizeze un PUZ pentru resistematizarea arterelor Calea Munteniei și Calea Moldovei dar și documentație pentru Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice urbane în zona Bahne.

Parcare subterană

    În ceea ce privește PUZ-urile, municipalitatea pregătește documentații pentru locuințe ANL pe Calea Munteniei, pentru construirea de blocuri locuințe sociale în zona de pășune de la Mândrești, pentru drumul de acces la locuințele de pe Calea Munteaniei care a fost preluat de la Ministerul Apărării. Un proiect interesant al municipalității este cel al realizării unei clădiri cu parcare subterană în zona parcării de pe Bulevardul Independenței. Sunt prevăzute zece milioane lei pentru investițiile în rețelele de termoficare, cea mai mare valoare, de peste 6,4 milioane lei, fiind pentru racordarea la ENET a blocurilor ANL din zona Sud și Brăilei.

Bani pentru parcuri și locuri de joacă

    Pentru Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice prin proiectul de buget este prevăzută achiziționarea mai multor utilaje, precum două autobasculante, un buldoexcavator, freze de zăpadă, două mașini de aspirat frunze, patru aspiratoare stradale cu cuvă. Tot DDSP va continua lucrările de amenajare a Cimitirului Sudic, va realiza relocarea Monumentului Eroilor Regimentului 11 artilerie în incinta Mausoleului din Sud. Nu în ultimul rând sunt prevăzute fondurile necesare pentru lucrările de reparații capitale la Monumentul Unirii din centrul municipiului dar și pentru reparațiile de la Fântâna arteziană din fața Primăriei. Sunt prevăzute fonduri și pentru locuri de joacă. Pe de o parte, municipalitatea alocă fonduri pentru amenajarea locurilor de joacă din cartierele Mândrești și Gară dar și pentru documentațiile tehnice obligatorii pentru lucrările la celelalte locuri de joacă din Focșani. Fonduri consistente sunt prevăzute pentru lucrările de reabilitare la cele două parcuri, de la Teatru și Nicolae Bălcescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?