Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Păncenii au sărbătorit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române


Păncenii au sărbătorit, ieri, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, jucând Hora Unirii, invitația fiind făcută de primarul Iulian Nica. La evenimentul care a avut loc la Monumentul Eroilor au participat, alături de oficialitățile locale, veterani de război, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” și Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai societăților comerciale din oraș.
Primarul Iulian Nica a evidențiat importanța actului istoric de la 24 Ianuarie 1859 și a adus un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a unit Moldova cu Èšara Românească și a pus bazele statului român modern. Edilul-șef i-a îndemnat pe pănceni să urmeze exemplul de unitate și de patriotism al celor care au contribuit la Unirea Principatelor Române. „Actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 a demonstrat că binele națiunii trebuie să fie mai presus de orice interes. Oamenii acelor timpuri au avut înțelepciunea de a alege nu doar pentru viitorul lor, ci și pentru viitorul generațiilor următoare. Au dovedit că numai «uniți în cuget și-n simțiri» pot fi o forță de neînvins. În anul Centenarului Marii Uniri, mai mult decât oricând, trebuie să dovedim că am învățat, de la strămoșii noștri, lecția unității și a solidarității! Că ne respectăm patria, istoria, tradițiile, valorile și credința! Că iubim acest acest pământ binecuvântat de Dumnezeu și că lăsăm ca moștenire copiilor și nepoților noștri o țară în care să fie mândri că s-au născut!”, a declarat primarul Iulian Nica.
Programul manifestării a mai inclus un recital de cântece patriotice și o paradă a Muzicii Militare Focșani, care a însoțit invitații și participanții pe traseul Monumentul Eroilor – Str. Nicolae Titulescu – Bulevardul Independenței, până la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, unde a fost sărbătorită Ziua Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu. Cu acest prilej, conducea instituției de învățământ a oferit primarului Iulian Nica placheta aniversară „162 de ani de învățământ de stat în orașul Panciu”, în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru inițierea și implementarea investițiilor ce au ca scop dezvoltarea învățământului păncean și pentru contribuția la promovarea valorilor și creșterea prestigiului Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu.
Plachete aniversare au primit și Dorin Cristea – inspector școlar general, Aurel Șelaru – inspector școlar general adjunct și Aurora Lefter – inspector școlar teritorial. Primarul Iulian Nica a felicitat elevii și profesorii pentru rezultatele obținute de-a lungul anilor, subliniind că acestea „reprezintă dovada unui învățământ de calitate și a unui colectiv de profesori dedicați muncii lor”. „Deopotrivă, elevi și cadre didactice, ați demonstrat implicare, seriozitate și responsabilitate. Toate acestea obligă administrația locală să investească permenent pentru îmbunătățirea bazei materiale și pentru asigurarea unor condiții de studiu care să țină pasul cu stadardele actuale. Avem multe lucruri de făcut: de la extinderea liceului cu spațiile necesare funcționării a 12 laboratoare de specialitate și reabilitarea Grădiniței 1, la finalizarea lucrărilor de la Creșa «Casa Piticilor» din cartierul Crucea de Sus. Și sunt doar câteva exemple. Important este să rămânem, în continuare, aceeași echipă puternică și împreună – profesori, elevi, părinți – vom reuși în tot ceea ce ne propunem. Vă asigur că voi rămâne alături de dumneavoastră și că voi fi deschis oricăror idei și proiecte ce au ca scop creșterea prestigiului acestui liceu. Un liceu performant confirmă valoarea comunității și a oamenilor ei”, a afirmat Iulian Nica.

162 de ani de învățământ de stat păncean

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită printr-un program de poezii și cântece susținut de: elevii Gabriela Alexandru (clasa a VII-a A) – pregătită de profesoara Aida Busuioc; Miruna Ciupercă și Denis Chirilă (clasa I A), pregătiți de profesoara Anișoara Vizitiu; Andrei Oprea (clasa I C), Maria Bucur (clasa a II-a A), Bogdan Oprea (clasa a IV-a B) și Ana Maria Gonciar (clasa a VII-a B), pregătiți de Mirela Georgescu; Elena Pogan (clasa a VII-a B), pregătită de profesoara Elena Murgoci; Miruna Teodora Anicăi-Ifrim (clasa pregătitoare A), îndrumată de profesorii Simona Safta de la Liceul de Artă „Gh. Tăttărescu” din Focșani și Dragoș Gheorghiu, de la Școala de Canto „Soul Music Art”; Bianca Elena Brânză, pregătită de profesoara Aurelia Vaida, de la Școala de Canto „Via Music”; Maria Lupu (clasa a V-a A) și grupurile vocale formate din elevi ai clasei pregătitoare B și ai clasei a IV-a A, pregătiți de profesorul Silviu Roșu.
Dramatizarea „Ocaua lui Cuza” a fost pusă în scenă de elevii clasei a III-a B, îndrumați de profesoara Dorina Pricop. Momentele coregrafice au aparținut Ansamblului Folcloric „Nuța Ghețu”, coordonat de Maria Cristescu și elevilor clasei pregătitoare A – profesor Mirela Stoica. Elevii școlii profesionale, îndrumați de profesoarele Carmen Voineag, Cristina Herea și Luminița Dan au prezentat creații vestimentare realizate pe parcursul orelor de practică, în atelierul de lucru al instituției. De asemenea, elevii de la profilul Alimentație, îndrumați de profesorii Carmen Voineag și George Popa, au pregătit și o expoziție gastronomică.
Ziua Unirii Principatelor Române și aniversarea a 162 de ani de învățământ de stat păncean a mai prilejuit și vernisarea expozițiilor „Unirea înseamnă România” – cu portrete în creion, realizate de profesorul Costică Zbârciog și „24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române”, parte a proiectului cu același nume coordonat de profesoara Dorina Pricop și realizat în parteneriat cu Biblioteca Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza”, reprezentată de Niculina Tudorache, și Clubul Copiilor Panciu, reprezentat de profesoarele Adriana Chelaru și Lenuța Panaete, cu sprijinul informaticianului liceului, Marcela Carmen Tudorache.
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, o delegație a orașului Panciu, condusă de primarul Iulian Nica, a participat și la manifestările prilejuite de celebrarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, organizate de Consiliul Județean Vrancea, în Piața Unirii din municipiul Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?