Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

După ”Pan’s Labyrinth”’, Guillermo Del Toro revine în cursa premiilor Oscar cu ”The Shape of Water”


Cu ”Pan’s Labyrinth” a obținut prima sa nominalizare la premiile Oscar, însă după ce a plecat în acea seară cum mâna goală, regizorul mexican Guillermo del Toro se întoarce anul acesta cu cele mai multe nominalizări obținute de aclamatul său film ”The Shape of Water”, relatează marți EFE. Academia de la Hollywood a anunțat marți nominalizările la Oscar, iar ”The Shape of Water” a fost nominalizat la nu mai puțin de 13 categorii, mai multe decât oricare alt film, printre care și cele patru importante: cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original (coautor cu Vanessa Taylor) și cel mai bun film (ca producător, alături de J. Miles Dale).
Nu este prima dată când Del Toro (Guadalajara, 1964) pășește pe covorul roșu la Hollywood, unde a mai fost în 2007 pentru a-și susține cele 6 nominalizări obținute de filmul său ”Pan’s Labyrinth” (Labirintul Faunului) printre care și pentru cel mai bun film străin și cel mai bun scenariu original. ”Pan’s Labyrinth” nu a reușit să triumfe la niciuna din aceste categorii, deși a câștigat Oscarul pentru cel mai bun machiaj, cea mai bună imagine și fotografie. Anul acesta cu ”The Shape of Water”, Del Toro se bucură de cele mai multe șanse fiind nominalizat și la Oscarul pentru cel mai bun regizor, pentru care a câștigat deja anul acesta un Glob de Sur.
Dacă Del Toro va triumfa la gala Oscarurilor el va prelungi astfel epoca de aur a Mexicului în materie de statuete alăturându-se compatrioților săi prestigioși Alfonso Cuarón, care a câștigat Oscarul cu ‘Gravity’ în 2014; și Alejandro González Ińárritu, cu două Oscaruri câștigate consecutiv pentru ”Birdman” în 2015 și ‘The Revenant’ în 2016. ”The Shape of Water” are mari șanse și la categoria regină de cel mai bun film unde va avea un rival serios în ‘Three Billboards outside Ebbing, Missouri’ care a câștigat deja premiul Sindicatului Producătorilor Americani (PGA). Cele două pelicule au fost rivale constante încă de la prezentarea lor la Mostra din Veneția, unde filmul lui Del Toro a câștigat Leul de Aur, în timp ce ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, al lui Martin McDonagh, a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu.
În timp ce Globul de Aur pentru cel mai bun film i-a fost decernat lui McDonagh, iar Gullermo Del Toro a primit premiul pentru cel mai bun regizor. Cariera prolifică a lui Del Toro alternează filmele de autor cu cele comerciale, însă toate denotă acea putere de imaginație în crearea de lumi fantastice din care nu lipsesc ființele supranaturale și monștrii de orice fel.
Regizorul mexican a explorat filmele de acțiune cu ”Pacific Rim” (2013) și ”Blade II” (2002) și a fost creatorul celebrei saga pentru iubitorii de comic, ”Hellboy” (2004) și ”Hellboy II: The Golden Army” (2008). Nu a renunțat însă la proiecte mai personale precum ”Cronos” (1993), ”The Devil’s Backbone” (2001) sau genialul ”Pan’s Labyrinth”, care până la premiera ”The Shape of Water” era filmul său cel mai aplaudat. Având-o ca protagonistă pe Ivana Baquero, ”Pan’s Labyrinth” este o incursiune într-o fantezie plasată în anii de după Războiul Civil spaniol și este, potrivi site-ului de specialitate Box Office Mojo, al cincilea film într-o limbă străină cu cele mai mari încasări din istoria box-officeului american.
În declarații acordate pentru EFE, Del Toro a spus că ‘The Shape of Water’ este filmul său cel mai optimist și mai plin de viață. „Mari producții precum ”The Devil’s Backbone” sau ”Pan’s Labyrinth” vorbeau despre viața pierdută, sau despre poezia care s-a pierdut cu timpul, însă acest film este un cântec adus vieții. Este momentul să mizăm pe viață și pe ceea ce putem avea”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?