Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

Serviciul de distribuire a taloanelor de pensie, inclus în sfera serviciului poștal universal pentru nu mai fi purtător de TVA (proiect)


Menținerea TVA în tariful de 2,15 lei pentru fiecare talon de pensie distribuit la domiciliu de către Poșta Română va conduce la acumularea de pierderi pentru operatorul poștal național, întrucât acesta nu va mai putea susține din punct de vedere financiar furnizarea serviciului, se arată în Nota de fundamentare a unui Proiect de Ordonanță, publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI). Conform documentului, la nivelul exercițiului financiar 2017, pierderile acumulate de Compania Națională „Poșta Română” (CNPR) se ridicau la valoarea de 8,424 milioane de lei și reprezentau TVA de plată către bugetul de stat.
„În momentul stabilirii tarifului de 2,15 lei/talon distribuit au fost avute în vedere costurile de furnizare a serviciului poștal, ca serviciu inclus în sfera serviciului universal. Tarifele pentru serviciile incluse în sfera serviciului universal nu sunt purtătoare de TVA. Începând cu 1 ianuarie 2017, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor legislative privind serviciile poștale având ca obiect trimiterile în număr mare, distribuirea taloanelor de plată a pensiilor devine serviciu poștal purtător de TVA, fără ca în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale să fie prevăzute sumele reprezentând taxa pe valoarea adaugată aferentă serviciului de distribuire a taloanelor. Includerea TVA în tariful de 2,15 lei/talon conduce la acumularea de pierderi de către Compania Națională ‘Poșta Română’ SA (CNPR) care se ridică la nivelul exercițiului financiar 2017 la suma de 8.424 mii lei, reprezentând TVA de plată către bugetul de stat. Menținerea actualului cadru de reglementare va deteriora semnificativ și nejustificat rezultatele financiare ale CNPR și va conduce la sistarea serviciului de distribuire a acestor taloane”, se notează documentul citat.
În acest context, în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menționează faptul că serviciul de distribuție a taloanelor de pensie la domiciliu trebuie inclus în sfera serviciului universal, pentru ca tariful de 2,15 lei/talon distribuit să nu mai fie purtător de TVA. „Extinderea sferei serviciului universal cu acest serviciu de ordin social permite clarificarea regimul fiscal al sumelor încasate cu titlu de tarif pentru furnizarea acestui serviciu în sensul că tariful stabilit este nepurtător de TVA, respectând regimul juridic al tarifelor aferente serviciilor poștale incluse în sfera serviciului universal”, se arată în actul normativ.
Începând cu data de 1 ianuarie 2017, distribuirea la domiciliul beneficiarilor de drepturi de protecție socială care au optat pentru plata drepturilor în cont curent sau în cont de card a taloanelor de plată care atestă plata respectivelor drepturi de protecție socială, a devenit un serviciu poștal având ca obiect trimiteri în număr mare, cu consecința că tariful stabilit prin legile bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat este purtător de TVA.
„Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018 și Legea nr. 3/2018 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 precizează faptul că: ‘în anul 2018, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv’, fără a se preciza dacă tariful stabilit prin lege este sau nu un tarif purtător de TVA. Includerea TVA în tariful stabilit prin legile bugetare instituie în sarcina furnizorului serviciilor de distribuire a taloanelor de plată la domiciliul beneficiarilor o obligație de furnizare a serviciului la un tarif situat sub pragul de cost, ceea ce produce disfuncționalități în activitatea de distribuire a acestor taloane”, se precizează în Nota de fundamentare.
În data de 27 septembrie 2017, prin Memorandumul cu tema ‘Măsuri in vederea redresării activității Companiei Naționale ‘Poșta Română’ S.A. aprobat în ședința de Guvern săptămânală, a fost prevăzută ca măsură „efectuarea modificărilor/completărilor legislative în ceea ce privește distribuirea taloanelor mov de pensii în sensul revizuirii completărilor legislative adoptate în anul 2016 (…) care să nu lase loc de interpretare în ceea ce privește precizarea exactă a serviciilor incluse în sfera serviciului universal, în principal cu privire la calificarea serviciului de distribuire a taloanelor mov ca serviciu nepurtător de TVA, în acord cu legislația europeană în materia serviciului poștal universal”.
Poșta Română, companie națională înființată conform Legii 31/1990, și nu o instituție publică, este deținută de statul român, prin Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%. Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. La ora actuală, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?