Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Dispensere cu dezinfectant la intrarea în mai multe secții ale Spitalului Județean; vizitatorii nu prea le folosesc


La intrarea în mai multe secții ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani au fost montate dispensere cu dezinfectant, în cadrul campaniei „Mâini curate în spitale”, inițiate de Ministerul Sănătății. Persoanele care intră în Spitalul Județean trebuie să se dezinfecteze pe mâini, lucru pe care îl pot face și la plecare, pentru a se proteja pe ei, dar și pe cei de acasă.  
În secția Chirurgie a Spitalului Județean au fost montate dispensere cu dezinfectant la patul fiecărui bolnav. „La intrarea în spital am montat un dispenser, însă populația nu-l utilizează. Unele persoane nici nu știu să-l folosească, cred că-i săpun. Se utilizează printr-o simplă apăsare, este dezinfectant pe bază de alcool, nu se folosește cu apă, nu necesită clătire”, ne-a spus dr. Diana Stoica, medic specialist epidemiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani. Astfel de dispensere cu dezinfectant au fost montate și la intrarea în secțiile Terapie Intensivă, Interne, Ortopedie și Pediatrie. „Nu sunt utilizate cum mi-aș dori de către populație. Igiena mâinilor este foarte importantă. Mâinile curate salvează vieți. Nu folosirea mănușilor ne protejează, ci iginea mâinilor. Mâinile reprezintă cea mai importantă cale de transmitere a infecțiilor nosocomiale”, atrage atenția dr. Stoica.
    Fără îndoială, igiena mâinilor este considerată unul dintre cei mai importanți piloni în activitațile de prevenire a infecțiilor, reprezentând cel mai simplu, la îndemână și cel mai ieftin gest. Oamenii invocă tot mai frecvent infecțiile nosocomiale ca o principală problemă a unităților sanitare din țară, dar cei mai mulți par să ignore faptul că igiena mâinilor poate reduce semnificativ riscul de transmitere încrucișată a infecției în unitățile sanitare. Mulți dintre noi considerăm un lucru absolut firesc ca aceste dispensere cu dezinfectant să existe în spital, dar la fel de mulți trecem pe lângă ele ca și cum nu ar exista. Desigur, sursa de agent patogen care poate duce la declanșarea infecțiilor nosocomiale este personalul medical și executarea de manevre nesterile, mobilierul din spital, saltelele și suprafețele din spital, instrumentarul medical utilizat, vizitatorul, dar și pacientul însuși, care nu respectă regulile simple de igienă. În saloanele din spital poți vedea la capul bolnavului, pe noptiere, de la iaurturi lăsate fără capac, la covrigi așezați lângă peria de păr. Mai poți vedea și vizitatori care se așează direct pe patul bolnavului, deși nu au trecut în prealabil printr-un filtru de dezinfectare, nu poartă mască, papuci sau halat de protecție. Spitalul nu este un mediu steril, însă poate fi menținut la un nivel acceptabil de curățenie, cu efortul tuturor acelora care au nevoie de serviciile sale. Mai ales că toți putem fi pacienți într-o zi…
    Anul trecut, în Spitalul Județean au fost înregistrate 213 infecții nosocomiale, diferența fiind imperceptibilă față de anii precedenți, spune dr. Stoica. „Am identificat și raportat 213 infecții nosocomiale pe anul 2017. Cele mai multe au fost infecții digestive, predominantă fiind infecția cu Clostridium dificille – postantibiotic, urmate de infecțiile urinare și de infecțiile de plagă chirurgicală. Recunoașterea infecțiilor nosocomiale este un pas înainte. Pot spune că am evoluat în acest sens, la început unele spitale de pe raza județului nu aveau raportat nici un caz de infecție nosocomială, ceea ce era puțin probabil, dar lucrurile au început să intre pe un făgaș normal”, mai spune dr. Stoica.
    Nu doar antibioticele pot duce la infecția cu Clostridium difficile, ci și internarea în spital, deoarece infecția cu Clostridium difficile se transmite foarte ușor în mediul spitalicesc. Primele simptome nu apar neapărat imediat, ci pot să survină la câteva luni bune după externare sau după finalizarea tratamentului cu antibiotic.
    Igiena mâinilor previne un număr foarte mare de îmbolnăviri, în special infecțiile digestive. Să nu uităm faptul că județul Vrancea s-a confruntat cu un focar de hepatită virală A, cazuri în care igiena mâinilor ar fi fost esențială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?