Ediția: Sâmbătă 8 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Sâmbătă 8 iunie 2024. Nr. 6644

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor


Tarifele plătite între operatori pentru portarea numerelor de telefon ar putea scădea cu până la 66%, potrivit unei propuneri a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) supusă dezbaterii publice. ‘Å¢inând cont de volumul semnificativ de numere portate la nivel național în ultimii ani și de faptul că aceste tarife au fost stabilite în anul 2010, propunem o scădere cu 44% a tarifului pentru fiecare număr fix portat, de la 7,8 euro la maxim 4,4 euro, respectiv cu 66% a tarifului pentru fiecare număr mobil portat, de la 5,6 euro la maxim 1,9 euro. Reducerea costurilor furnizorilor acceptori ar putea stimula operatorii să lanseze pe piață oferte mai avantajoase pentru a atrage noi utilizatori sau a-i păstra pe cei actuali’, susține Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.
Potrivit instituției, nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de Autoritate prin metoda analizei comparative de tip benchmark, pe baza informațiilor colectate de la 25 dintre cele 37 de țări membre ale Grupului Reglementatorilor Independenți. Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM în anul 2010, tot pe baza unei analize comparative de tip benchmark.
Noile propuneri ale arbitrului telecom prevăd tariful de 4,4 euro avut în vedere pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locație și a numerelor nongeografice, altele decât cele pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile, tarif care a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania și Turcia, ponderate cu populația. „Tariful propus de 1,9 euro pentru portarea numerelor nongeografice pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie a tarifelor de portare la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Portugalia, Serbia, Slovacia și Turcia, ponderate cu populația”, notează ANCOM.
Portabilitatea numerelor oferă utilizatorilor libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului la schimbarea furnizorului de servicii de comunicații electronice. În acest sens, ANCOM a creat pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce rețea funcționează orice număr folosit în România, chiar dacă a fost portat. Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat să acopere costurile furnizorului donor generate de portarea numărului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activitățile tehnice (realizarea portării numărului respectiv), operaționale și administrative, precum și de actualizarea bazelor de date locale utilizate și a bazei de date centralizate.
Proiectul de decizie privind modificarea tarifelor de portare a numerelor poate fi consultat pe site-ul ANCOM, iar persoanele interesate pot formula și transmite observații și propuneri până la data de 22 februarie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?