Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Schimbarea climatică ameninţă 28 de castele și biserici din Scoţia


Consecințele schimbărilor climatice constituie „un risc foarte ridicat” pentru prezervarea a 28 de castele importante și biserici din Scoția, potrivit unui raport al Institutului de Conservare a Patrimoniului Scoțian (Historic Environment Scotland, HES), relatează EFE. Experții HES au evaluat peste 350 clădiri publice și au plasat 160 de edificii în categoria „risc înalt”. Acestea sunt amenințate de inundații și eroziune, fiind apropiate de mare, sau au probleme din cauza instabilității fundației.
Potrivit raportului, multe dintre aceste construcții sunt analizate, printre care se numără și mori de vânt sau fortificații de coastă amplasate în locuri care sunt susceptibile să fie afectate de condiții meteorologice care accelerează procesul de degradare. La aceasta se adaugă creșterea temperaturilor, a precipitațiilor și a nivelului mării care, potrivit HES, afectează deja clădiri istorice din Scoția. Este cazul fortăreței Fort George, care datează din secolul al XVIII-lea și care, prin poziția sa strategică în apropiere de Inverness (pe coasta de nord a Scoției), este supusă unui risc mare de eroziune.
Potrivit HES, datele vor fi utilizate pentru a prioritiza investițiile în programele de conservare care să pună accentul pe reducerea efectelor schimbărilor climatice asupra clădirilor afectate. Raportul intervine după anunțarea unui pachet de 6,6 milioane de lire (7,4 milioane de euro/9 milioane de dolari) care va fi folosit pentru impulsionarea lucrărilor de conservare și restaurare a instalațiilor pentru vizitatori în toate siturile istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?