Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Australia lansează un apel către cercetători pentru salvarea Marii Bariere de Corali


Guvernul australian a lansat un apel către oamenii de știință pentru salvarea Marii Bariere de Corali în cadrul unei proiect cu o finanțare de două milioane de dolari australieni, echivalentul a 1,6 milioane de dolari americani, informează marți DPA. ”Este o invitație deschisă adresată celor mai străluciți oameni de știință… pentru a dezvolta soluții inovative care vor proteja coralii și încuraja regenerarea recifelor deteriorate”, a spus ministrul australian al mediului, Josh Frydenberg. ”Marea Barieră este cea mai mare minune naturală a planetei. Problema este una importantă așa că este nevoie de decizii curajoase și trebuie să avem în minte faptul că soluțiile pot veni de oriunde”, a mai precizat ministrul.
Marea Barieră de Corali este cel mai mare conglomerat de recif de corali din lume și se întinde pe o suprafață mai mare decât cea a Italiei. Este unul dintre cele mai biodiverse ecosisteme de pe planetă și habitatul a milioane de forme de viață marine. Este, de asemenea, una dintre cele mai importante atracții turistice din Australia, generând venituri de 6,4 miliarde de dolari în fiecare an. Creșterea temperaturii oceanelor și degradarea mediului înconjurător au provocat fenomenul albirii pe scară largă a coralilor în ultimii doi ani.
Oamenii de știință spun că, dacă nu se iau măsuri privind schimbările climatice, bariera va fi distrusă în timpul vieții noastre. Guvernul a făcut apel la oamenii de știință pentru a identifica soluții inovatoare care să ducă la regenerarea recifelor și la stimularea dezvoltării coralilor. Frydenberg a spus că soluțiile pot fi variate, de la reducerea expunerii coralilor la factori de stres, la regenerarea recifului prin plantarea larvelor de corali. Propunerile trebuie să ”țină cont” de comunitățile aborigene și băștinașe, precum și de vizitatori, operatori de turism, pescuitul în scop recreațional sau comercial, a spus ministrul mediului din Queensland, Leeanne Enoch.
Anul trecut, guvernul australian a evitat la limită plasarea Barierei pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol după ce a promis că va cheltui două miliarde de dolari pentru implementarea măsurilor de protecție și administrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?