Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cate Blanchett va prezida juriul Festivalului de la Cannes în 2018


Actrița australiană Cate Blanchett, laureată de două ori cu premiul Oscar, va prezida juriul celei de a 71-a ediții a Festivalului de la Cannes care va avea loc între 8 și 19 mai, au anunțat joi organizatorii, care au dorit să aleagă o figură emblematică a luptei împotriva hărțuirii, relatează AFP. Cate Blanchett, care tocmai a lansat alături de vedete ca Natalie Portman și Meryl Streep fundația „Time’s Up” pentru a le ajuta pe victimele hărțuirii sexuale, este cea de a 12-a femeie căreia i se încredințează președinția juriului de la Cannes, la patru ani după regizoarea neozeelandeză Jane Campion.
În vârstă de 48 de ani, Cate Blanchett îi urmează la președinția juriului regizorului spaniol Pedro Almodovar, care a decernat anul trecut Palme d’or suedezului Ruben Ostlund pentru filmul „The Square”. „Vin la Cannes de ani de zile ca actriță, ca producătoare, pentru serile de gală și pentru vizionările de filme în competiție (…). Dar nu am venit până acum numai pentru plăcerea de a profita de abundența de filme de la acest mare festival”, a reacționat vedeta australiană într-un comunicat. „Suntem foarte fericiți să fim gazda unei artiste rare, al cărei talent și convingeri pot fi văzute atât pe ecranele cinematografelor, cât și pe scenele de teatru. Conversațiile noastre, din această toamnă, ne promit că va fi o președintă angajată, o femeie pasionată și o spectatoare generoasă”, au declarat Pierre Lescure, președinte al Festivalului de la Cannes, și Thierry Frémaux, delegat general.
Alegerea, care pare logică atât din punct de vedere artistic cât și mediatic, poate fi interpretată și ca o dorință a Festivalului de la Cannes de a susține lupta împotriva hărțuirii în această profesie, după pe scandalul Weinstein a zguduit cea de a 7-a artă toamna trecută, notează AFP. Cate Blanchett a fost una dintre primele celebrități care a luat deschis poziție împotriva producătorului Harvey Weinstein, acuzat începând cu 5 octombrie anul trecut de agresiuni sexuale și viol de peste o sută de femei.
Actrița a câștigat un Oscar în 2005 pentru rol secundar în „The Aviator”, în care a interpretat rolul lui Katherine Hepburn, iar apoi a ridicat statueta acordată celei mai bune actrițe în 2014, după rolul din „Blue Jasmine”, regizat de Woody Allen. În 2007, Cate Blanchett a câștigat și premiul pentru cea mai bună actrița la Mostra din Veneția, cu filmul „I’m not There” al lui Todd Haynes, în care interpretează rolul unui Bob Dylan androgin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?