Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Primarul Misăilă renunță la taxa de habitat. Impozitele locale din Focșani sunt la nivelul minim prevăzut de lege


    Primarul Cristi Misăilă renunță la introducerea taxei de habitat iar amendamentul va fi făcut la ședința ordinară a Consiliului Local de astăzi. Decizia a fost anunțată la dezbaterea publică organizată, ieri, în sala de ședințe a Consiliului local. Dezbaterea publică a fost agitată, cu multă gălăgie din partea activiștilor liberali care i-au enervat și pe cetățenii ce nu putea să mai ajungă la microfon din cauza acestora. Au fost aproape trei ore și jumătate de discuții al căror efect se va vedea în ședința ordinară a Consiliului Local de astăzi.
    Cel mai așteptat subiect al dezbaterii a fost proiectul de hotărâre cu nivelurile impozitelor și taxelor locale care se vor aplica în 2018. Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă a arătat că proiectul taxei de habitat a fost inițiat pentru a trage un semnal de alarmă asupra cheltuielilor foarte mari pe care le are municipalitatea cu salubrizarea din municipiu, respectiv măturatul stradal, strânsul gunoiului și activitatea de deszăpezire. Până în luna septembrie activitatea de salubrizare pe străzi și deszăpezirea erau realizate de Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice. Ulterior, din cauza discuțiilor și problemelor care apăreau în realizarea măturatului stradal, s-a decis ca această activitate să fie preluată de CUP Salubritate. Mai mult, este și o lege a salubrizării în localități,  care include toate serviciile, de la măturat stradal, colectarea gunoiului, deszăpezire, deratizare, dezinsecție. Cei de la CUP Salubritate au început activitatea de la 1 septembrie și, deși primarul Misăilă a recunoscut că au fost și sincope, serviciul se va îmbunătăți considerabil iar Focșaniul va fi un oraș mai curat. În schimb, costurile estimative arată că sumele care trebuie alocate pentru acest serviciu sunt consistente. În acest context, primarul Misăilă a subliniat că a fost inițiat în dezbatere publică proiectul referitor la taxa de habitat.
    Edilul a precizat că, deoarece locuitorii municipiului nu pot suporta o asemenea taxă, aceste cheltuieli vor fi în continuare suportate de la bugetul local. „Un calcul estimativ pe un an de zile arată că măturatul stradal și deszăpezirea costă municipalitatea aproximativ 4,74 milioane lei. Toate aceste costuri se suportă din bugetul local, din taxele colectate de la dumneavoastră și banii care vin de la bugetul de stat. Îmi doresc să se înțeleagă că a fost doar un semnal de alarmă și am supus dezbaterii publice acest proiect pentru a aduce la cunoștința tuturor cetățenilor costurile cu care ne confruntăm. Vin cu o singură întrebare. Dorim să întreținem ceea ce avem sau dorim să dezvoltăm, să modernizăm străzi și să fim așa cum ne dorim, civilizați? Mai mult, această taxă de habitat am propus-o pentru dezbatere publică, dar în urma semnalelor venite mi-am dat seama că cetățenii nu o pot suporta și atunci vom căuta resursele necesare în bugetul local. Vă spun că această taxă nu va fi introdusă. Eu propun colegilor din Consiliul Local ca această taxă să fie eliminată prin amendament. Am vrut doar să trag un semnal de alarmă”, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a precizat că, datorită investițiilor în utilajele de măturat stradal, aceste cheltuieli cu salubrizarea vor scădea în perioada următoare. Chiar la ședința de astăzi urmează să fie votat un proiect de hotărâre prin care aceste tarife vor fi reduse în medie cu circa 15%.

Taxele și impozitele locale sunt la cel mai mic nivel din Codul Fiscal

    Taxele și impozite locale din Focșani vor rămâne nemodificate în proporție de 90%. Șeful Serviciului de Taxe și Impozite, Meluș Nazîru, a explicat că impozitele locale de la nivelul municipiului Focșani sunt la nivelul minim prevăzut de lege. Printre modificările propuse se află cele referitoare la majorarea impozitelor pentru camioanele cu tonaj mai mare de 12 tone dar și diminuarea impozitelor pentru terenul agricol din intravilanul localităților. Acesta va fi de 0,8 lei/metru pătrat în zona A, 0,6 lei în zona B, 0,4 lei în zona C și 0,2 lei în zona D. O altă modificare se referă la termenul până la care trebuie depusă documentați în cazul locuințelor unde funcționează activități comerciale. Este vorba despre locuințele care sunt clasificate ca nerezidențiale și unde documentele trebuie depuse până la 31 martie.
    A fost prezentate și situații punctuale, precum cel al unui focșănean căruia i s-a retrocedat o suprafață de cinci mii metri pătrați. Ulterior, în urma unor tranzacții imobiliare, pentru acest teren nu mai există cale de acces. În schimb, impozitul pe teren trebuie achitat anual la Primărie. Acest caz urmează să fie prezentat într-o audiență la primărie, pentru a fi studiate toate documentele și a se vedea cum s-a ajuns în această situație absurdă. Alte discuții au fost referitor la taxa pentru locurile de parcare iar primarul Cristi Misăilă a explicat că aceasta nu este o taxă locală. Această taxă se achită către societatea Parking, cea care administrează locurile de parcare din municipiu. În schimb, societatea trebuie să plătească redevență și impozit către bugetul local.

Focșănenii cer reabilitarea sistemului de termoficare din Bahne

    Focșănenii care locuiesc în cartierul Bahne susțin continuarea proiectului de reabilitare termică a sistemului de termoficare din municipiu. Acest subiect a fost discutat la secțiunea diverse de la dezbaterea publică organizată ieri de Primărie. „Locuiesc pe strada Brăilei și vreau să fie reabilitat sistemul de termoficare. Reabilitarea realizată în etapa trecută s-a oprit lângă blocul nostru. Am avut facturi și de 600 lei la căldură”, a spus unul dintre focșănenii implicați în discuțiile de aseară.
Subiectul  proiectului de reabilitare termică a sistemului de termoficare din municipiu a fost discutat la solicitarea Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică. Reprezentantul Asociației a arătat că proiectul finanțat din fonduri europene de la Focșani este unul dintre cele mai bine avansate din țară. Iar rezultatele s-au văzut anul acesta. Profitul realizat de ENET în primul semestru a fost de peste 3,6 milioane lei, comparativ cu pierderile din perioada similară a anului trecut. Mai mult, în ședința de astăzi a Consiliului Local se discută reducerea cu 10 lei a prețului gigacaloriei pe care o plătesc focșănenii. Nu în ultimul rând, prin modernizarea centralei termice de la ENET a fost îndeplinit obiectivul de reducere a emisiilor de carbon.
    În aceste condiții, reprezentantul Asociației a arătat că este inexplicabil votul unor consilieri locali focșăneni care nu sunt de acord cu etapa a doua din acest proiect, care ar presupune accesarea celor 16,5 milioane euro alocați prin axele de finanțare europeană pentru termoficarea din Focșani. Aceasta în condițiile în care banii europeni sunt alocați strict cu această destinație și nu pot fi utilizați pentru alte proiecte. Culmea, administrația locală și consilierii locali de toate culorile politice au fost de acord să susțină acest proiect în 2008 iar Focșaniul a fost unul dintre opt orașe selectat din România. Acum, în 2017, Focșaniul va înregistra o premieră prin opoziția consilierilor PNL și PML deoarece va deveni primul oraș care refuză 16,5 milioane euro pentru modernizarea rețelelor de termoficare și a punctelor termice.
    Reprezentantul Asociației a demontat, în cadrul ședinței de aseară, și marota majorării prețurilor la gigacalorie. Acesta a explicat că, potrivit regulilor europene, factura la agentul termic nu poate depăși 8,5% din salariul minim pe economie. Iar tarifele nu pot fi majorate decât prin hotărâre a Consiliului Local. Votul decisiv pentru continuarea reabilitării sistemului de termoficare va avea loc în ședința ordinară de astăzi a Consiliului Local. Dacă nu se vor obține celor două treimi din votul consilierilor locali, Focșaniul va pierde cele 16,5 milioane euro și riscă să restituie și banii europeni pe care i-a accesat până acum pentru modernizarea ENET-ului. Este vorba de o sumă imensă, peste 117 milioane lei, adică peste o mie de miliarde lei vechi. Se ajunge în această situație deoarece aceste fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare au fost acordate municipiului în urma unei selecții din partea Comisiei Europene și doar după aprobarea de către Consiliul Local a Master Planului privind reabilitarea sistemului de termoficare din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?