Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Telefoanele mobile nu trebuie ţinute lângă corp sau pat, potrivit unui îndrumar publicat în SUA


Creșterea numărului de utilizatori de telefoane mobile în Statele Unite, în special din rândul copiilor, a determinat Departamentul de Sănătate Publică din California (California Department of Public Health – CDPH) să publice pe site-ul său un îndrumar adresat persoanelor și familiilor care doresc să reducă expunerea la energia de frecvență radio emisă de acest tip de dispozitive, informează luni The Telegraph.
Deși comunitatea științifică nu a ajuns la un consens în ceea ce privește riscurile asociate utilizării telefoanelor mobile, studiul sugerează că folosirea pe termen lung a acestor dispozitive ar putea afecta sănătatea oamenilor. ”Chiar dacă știința încă evoluează, există îngrijorări în rândul unora dintre profesioniștii din domeniul sănătății publice și al membrilor publicului cu privire la expunerea pe termen lung și la utilizarea intensă a energiei emise de telefoanele mobile”, a declarat directoarea CDPH, dr. Karen Smith, din cadrul Serviciului de sănătate publică din SUA, citată la 13 decembrie pe site-ul instituției. ”Se știe că pașii mărunți, cum ar fi evitarea ținerii telefonului mobil în buzunar și menținerea acestuia la distanță de pat în timpul nopții pot reduce expunerea, atât pentru copii cât și pentru adulți”, a precizat aceasta.
Telefoanele mobile emit energie de frecvență radio, o formă a radiațiilor electromagnetice, atunci când trimit și primesc semnale către și de la releele de telefonie mobilă, iar unii oameni de știință și reprezentanți ai autorității sanitare sunt de părere că aceste unde pot avea impact asupra sănătății umane.
Numărul de utilizatori de telefonie mobilă din Statele Unite a crescut în ultimii ani în mod dramatic. Circa 95% dintre americani dețin un telefon mobil, iar 12% se bazează zilnic pe smartphone-uri pentru acces la internet. În plus, vârsta medie la care copiii primesc primul lor telefon este acum de 10 ani, iar majoritatea își țin dispozitivele la ei sau în apropiere în cea mai mare parte a zilei și în timp ce dorm. ”Creierele copiilor continuă să se dezvolte de-a lungul adolescenței și ar putea fi mult mai afectate de utilizarea telefoanelor mobile”, a declarat dr. Smith. „Părinții ar trebui să aibă în vedere reducerea timpului pe care copiii lor îl petrec utilizând telefoanele mobile și să îi încurajeze să își oprească dispozitivele în timpul nopții”, a completat directoarea CDPH.
Noul îndrumar al CDPH cuprinde sfaturi practice atât pentru adulți cât și pentru copii, pe care aceștia le pot urma pentru reducerea expunerii la energie de frecvență radio ca urmare a utilizării telefoanelor mobile. Printre recomandări se numără: menținerea telefonului mobil la distanță de corp, reducerea utilizării acestuia când semnalul este slab și evitarea folosirii dispozitivului pentru a transmite fișiere audio sau video sau descărcarea ori încărcarea unor fișiere de dimensiuni mari.
De asemenea, este indicată păstrarea telefonului mobil cât mai departe de pat în timpul nopții, îndepărtarea căștilor handsfree când nu se efectuează un apel și evitarea produselor care pretind că blochează undele electromagnetice deoarece acestea pot, din contră, să crească această expunere, mai arată sursa citată.
Noile recomandări nu reprezintă o surpriză, notează Forbes, care amintește că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat, începând din 2011, radiațiile de la telefoanele mobile drept un ”posibil carcinogen”, recunoscând totodată că este nevoie de efectuarea unor cercetări amănunțite în acest sens. Rămâne de văzut dacă și alte state americane vor publica la rândul lor astfel de linii directoare, precizează Forbes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?