Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

A crescut numărul donatorilor de sânge


Apelul făcut de Ministerul Sănătății, în urmă cu o săptămână, cu privire la lipsa sângelui necesar pentru transfuzii, a crescut numărul donatorilor. Dacă la începutul lunii august, zilnic, veneau în medie 15 donatori, în ultimele zile numărul acestora a ajuns la 30. „Miercurea trecută au venit 28 de donatori, joi 37, vineri 39, luni 30, iar astăzi 31. Credem că totul se datorează campaniei inițiate de Ministerul Sănătății”, spune medicul Mioara Hanță, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea. Astfel, în prezent, instituția nu are probleme cu stocurile de sânge.
Donatorii beneficiază de șapte bonuri valorice pentru produse alimentare. De asemenea, HG nr. 1364/2006 prevede ca donatorului să i se deconteze cheltuielile de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge. Mai mult, donatorii beneficiază și de o reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună. Dacă este salariat, donatorul are dreptul la o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării.

    Cum poți deveni donator de sânge
 
Pentru a deveni donator de sânge, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 – 100 bătăi/minut, tensiune arterială între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale. Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Mai mult, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi suferit de următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele de genul psoriazis, vitilogo, miopie forte de peste (-) 6 și cancer.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?