Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Vești bune pentru abonații ENET! Prețul gigacaloriei se reduce de la 1 ianuarie


    Prețul gigacaloriei produse de ENET se va reduce cu 10 lei de la începutul anului viitor. Reducerea prețului gigacaloriei va fi discutată în ședința ordinară a Consiliului Local Focșani de miercuri, după ce ENET a primit avizul de la ANRSC. Proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice prevede o scădere a prețului de producere a energiei termice, de la 196,2 lei la 186,66 lei/gigacalorie fără TVA. În ceea ce privește celelalte componente ale prețului final de la ENET, precum transport, distribuție și furnizare, acestea rămân neschimbate. „Prețul pentru producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice de către ENET Focșani începând cu ianuarie 2018 este de 331,49 lei/gcal fără TVA respectiv 394,47 lei/gcal inclusiv TVA atât pentru populație cât și pentru agenți economici”, arată raportul de prezentare. Această reducere se va vedea în facturile emise pentru consumul de energie termică din ianuarie. Această reducere a prețurilor de la ENET confirmă eficiența investițiilor în modernizarea centralei termice și rețelele de distribuție și transport. De altfel, eficiența ENET s-a văzut și în profitul de peste trei milioane de lei realizat în primul semestru din acest an.
    În aceste condiții este iresponsabil gestul consilierilor PNL și PMP din Consiliul Local Focșani care nu au fost de acord cu accesarea unui proiect european de 16 milioane euro pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din cartierul Bahne și a nouă puncte termice. Acest proiect inițiat de municipalitate va avea ca rezultat o scădere a costurilor cu producerea și transportul energiei termice, dar și o reducere a facturilor pentru cetățenii care nu mai trebuie să achite pierderile ENET-ului. Unul din avantaje este montarea sistemului de recirculare a apei calde, astfel încât abonații să nu aștepte zeci de minute la robinet. De asemenea, prin modernizarea rețelelor și a punctelor termice se reduc costurile ENET iar focșănenii nu au consumuri mari la energie. Iar dacă blocurile sunt reabilitate termic, atunci costurile cu energia termică vor fi suportabile pentru focșăneni.
    Dacă municipiul Focșani nu accesează fondurile europene destinate reabilitării sistemului de termoficare atunci riscă să restituie și banii europeni pe care i-a accesat până acum pentru modernizarea ENET-ului. Este vorba de o sumă imensă, peste 117 milioane lei, adică peste o mie de miliarde lei vechi. Se ajunge în această situație deoarece aceste fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare au fost acordate municipiului în urma unei selecții din partea Comisiei Europene și doar după aprobarea de către Consiliul Local a Master Planului privind reabilitarea sistemului de termoficare din Focșani. Inițial au fost 24 de orașe din țară care au dorit să acceseze aceste fonduri dar în urma selecției au mai rămas doar șapte, printre care și Focșaniul. Altfel spus, Comisia Europeană a fost de acord să aloce banii nerambursabili doar după ce municipiul și-a luat obligația de a asigura sustenabilitatea sistemului de termoficare. Ori, dacă liberalii nu sunt de acord cu modernizarea rețelelor și punctelor termice de la ENET, se va reveni la situația din anii trecuți când producătorul avea pierderi foarte mari și o situație financiară dificilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?