Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Vrancea: Salariați puțini, pensionari mulți


Casa Județeană de Pensii Vrancea are un deficit de peste 337 milioane lei în primele zece luni din acest an, din cauza numărului mare de pensionari înregistrați în județ. Situația din sistemul de pensii a fost discutată ieri, la ședința Colegiului Prefectural Vrancea.
Raportul prezentat de directorul Adrian Juravle menționează că bugetul Asigurărilor Sociale din Vrancea este de peste 568,4 milioane lei, bani necesari pentru plata pensiilor la nivelul județului. Situația este dificilă pentru că, în același timp, veniturile înregistrate din plata contribuțiilor sociale au fost de doar 230,4 milioane lei.
O explicație a acestei situații este numărul mic de angajați, raportat la numărul de pensionari. La nivelul județului Vrancea sunt înregistrați circa 84774 pensionari, din care 74780 sunt pensionari de stat, ceilalți fiind foști CAP-iști sau agricultori. În schimb, numărul celor care contribuie, prin plata contribuțiilor sociale, la achitarea pensiilor este mult mai mic. Din datele Casei Județene de Pensii reiese că numărul de persoane asigurate este de 61250, adică salariați, persoane fizice autorizate și plătitori de drepturi de proprietate intelectuală. Marea majoritate a persoanelor asigurate sunt salariați, adică aproximativ 58 mii persoane, aceasta fiind media ultimilor patru ani a persoanelor cu contract de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?