Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Hram și sfințire de biserică în Parohia Vovidenia Tăbăcari


A fost zi de mare sărbătoare, ieri, pentru credincioșii din Focșani, care au trăit momente de aleasă bucurie, prilejuite de sfințirea bisericii parohiale Vovidenia Tăbăcari, din Municipiul Focșani. Biserica a fost construită din temelie în anul 1687 de către creștinii ortodocși din zonă, având la început statut de mănăstire. Între anii 1927-1934, pictura murală a fost realizată de către pictorul de origine italiană Oreste Cantini. Cu ajutorul credincioșilor din parohie, în ultimii ani, s-au executat ample lucrări de reabilitare a lăcașului de cult, pictura murală fiind conservată și restaurată de către pictorul Marius Oprea. Biserica a sărbătorit, ieri, al douăzecilea hram. Slujba de sfințire mare sau târnosire a bisericii cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, din Parohia Vovidenia Tăbăcari, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită a locașului de cult, ÎPS Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie. La final, parohul Dumitru Oscar Frunză a ținut un cuvânt de învățătură, cu privire la importanța zilei, și de mulțumire, adresat tuturor enoriașilor care l-au ajutat și tuturor persoanelor prezente.
    La sfințire au fost prezente și oficialitățile locale. „Domnule primar, domnilor viceprimari, Preapucernici Părinți, iubiții mei credincioși, sărbătorim împreună al douăzecilea hram al bisericii noastre. Azi e o sărbătoare deosebită de toate celelalte de până acum, din mai multe motive. Tot ceea ce am realizat a fost posibil datorită sprijinului enoriașilor și, în general, al creștinilor care au avut o legătură cu biserica noastră. Dacă ar fi să-i numesc pe toți, ar fi prea mulți. Eu am convingerea că Dumnezeu răsplătește dragostea și jertfa fiecăruia, așa după cum spune și sfântul Ioan Gură de Aur în cuvântul din noaptea de Înviere «Dumnezeu răsplătește fapta, cuvântul îl laudă și gândul îl ține în seamă». Printre creștini poate sunt persoane care ar fi vrut să ajute, dar nu au avut cum. Până și dorința de a ajuta e răsplătită de Dumnezeu”, a spus preotul paroh.
    De asemenea, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a mulțumit autorităților și credincioșilor. Înaltpreasfințitul l-a felicitat pe preotul paroh pentru înfrumusețarea locașului de rugăciune și a oferit unor binefăcători Hrisovul de binecuvântare Sfântul Mucenic Sava de la Buzău și câte o Sfântă Scriptură. Domnul Gigel Sârbu și doamna Lenuța Roșca sunt persoanele care au fost premiate, aceștia fiind aleși, în mod simbolic, ca reprezentanții tutoror credincioșilor care au ajutat parohia. „Persoanele cărora le voi înmâna un hrisov de binecuvântare, în semn de prețuire și mulțumire, concentrează în ele însele și pe ceilalți. Ele reprezintă și îi însumează, în același timp pe toți. Deci nu se referă numai la persoana în sine, dat fiind faptul că au fost mult mai multe. Eu sunt convins că toți cei prezenți aici la biserică ați fost alături de părinte și, desigur, fiecare după putință sprijină locașul de cult, care, subliniez, nu este al meu, nu este al părintelui, nu este al unuia anume, ci este casa lui Dumnezeu și casa noastră, a drept credincioșilor creștini, cler și popor. Fiți binecuvântați, dați slavă lui Dumnezeu și bucurați-vă de toate darurile, pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră! La mulți și binecuvântați ani, tuturor!”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
    La Slujba de sfințire mare sau târnosire a bisericii cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” au fost prezenți atât enoriașii bisericii, cât și alți credincioși din oraș. Toți cei prezenți au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian. O mare parte dintre aceștia au rămas după slujbă ca să treacă prin Sfântul Altar. Sub îngăduința Înaltpreasfințitul, Altarul a fost deschis, ieri, pentru credincioși până la ora 21:00. Astăzi și mâine, va fi deschis de la ora 17:00 până la ora 20:30 – 21:00, iar vineri va fi deschis pe tot parcursul zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?