Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Medicii de familie din Vrancea vor picheta sediul Guvernului, alături de alți medici din țară


Medicii de familie din Vrancea vor fi astăzi, alături de colegii lor din toată țara, în București, și vor picheta sediul Guvernului. Protestele medicilor de familie au debutat la data de 2 noiembrie, când în mai multe orașe din țară au pichetat sediile Caselor Județene de Asigurări. Protestele au avut loc pentru că medicii de familie sunt nemulțumiți de „subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie”, după cum se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.
       Participanții la proteste au depus atunci un memoriu la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la toate filialele de județ ale acesteia, dar și la toate prefecturile județene, memoriu prin care cer: Crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a  minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale; Crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI;  Recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale  ale medicilor și pacienților.
        Medicii de familie susțin că prin „obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic, în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o „minge” trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverințe și hârtii”.
     Medicii de familie cer să li se dea 10% din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a putea funcționa. Protestul a fost inițiat de Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie. 
    Momentul culminant ar putea fi atins la începutul lunii decembrie, când medicii de familie ar urma să notifice Casele județene de sănătate de rezilierea contractului, măsură care practic ar bloca întreg sistemul sanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?