Ediția: Sâmbătă 21 septembrie 2024 Nr. 6719
Ediția: Sâmbătă 21 septembrie 2024 Nr. 6719

GALERIE FOTO: Un IT-ist FOCȘĂNEAN cu brevet de navigație, alături de alți șase români, TRAVERSEAZĂ ATLANTICUL pentru o cauză nobilă


Adrian Vîrlan, un IT-ist din Focșani, în vârstă de 41 de ani, s-a decis să pună bazele unui plan măreț împreună cu alți șase români. Cei șapte vor pleca în aventura vieții lor, la bordul unui velier și vor traversa Atlanticul, pentru o cauză nobilă.
    Vrânceanul nostru are brevet de navigație și își dorea de mult să traverseze Atlanticul. În urmă cu ceva timp, Adrian l-a cunoscut pe Aurelian Bazgu, un craiovean proprietar de benzinării, care dorea să cumpere o ambarcațiune. Adrian și-a pus în aplicare experiența și priceperea în vase de croazieră și l-a ajutat să-și cumpere ambarcațiunea. La scurt timp după achiziționarea velierului Andrew, cei doi s-au gândit cum ar fi să se implice într-un proiect mai mare. Astfel, a apărut ideea de a traversa Atlanticul. La început au fost doar ei doi, apoi au cunoscut-o pe președinta Asociației Help Autism, psiholoaga Daniela Bololoi. După câteva discuții, cei trei s-au gândit să facă ceva pentru a-i ajuta pe copiii cu autism și astfel a apărut proiectul „Andrew 2700 mile pentru 2700 ore terapie!”. Ce înseamnă mai exact asta?     Proiectul are ca scop principal strângerea de fonduri pentru copiii cu autism, care au atât de multă nevoie de terapie pentru recuperare. Proiectul a luat ființă în urmă cu aproximativ trei săptămâni, când Adrian era în Gibraltar. Mai întâi, membrii echipajului s-au gândit cum ar putea pune bazele proiectului. Băieții s-au ocupat de organizarea competiției, iar Daniela Bololoi de strângerea donațiilor. Echipajul care va pleca în traversarea Atlanticului este format din șapte membri. Aceștia sunt: Adrian Vîrlan, care este și căpitanul ambarcațiunii, Aurelian Bazgu, proprietarul ambarcațiunii și totodată cel care până în prezent a suportat toate costurile achiziționării, deplasării și reparațiilor necesare, Alina Bazgu, soția proprietarului ambarcațiunii, Daniela Bololoi, Sorin Sanda, un foarte cunoscut alpinist în România și membru Salvamont, Neagu Răzvan Mircea și Daniel Durigo.
    Cei șapte români vor pleca în aventura vieții lor pe 19 noiembrie 2017, cu dublu scop: acela de a participa la competiția Regata Atlantic Rally for Cruisers (ARC) și acela de a strânge bani pentru copiii cu autism. „Ideea este să nu te sperii. Orice om, căruia îi place aventura, are și o doză de curaj”, mi-a spus Adrian Vîrlan. Regata Atlantic Rally for Cruisers (ARC) este o competiție la care vor lua startul 280 de ambarcațiuni cu vele. Velierul Andrew, un Elan Impression 434, cu echipaj integral românesc, este una dintre ele. Plecat din luna septembrie din mările Greciei, velierul Andrew împreună cu cei șapte membri ai echipajului va intra prin strâmtoarea Gibraltarului în Oceanul Atlantic, va lua startul pe 19 noiembrie din Las Palmas (Grand Canaria) și va ajunge la finish pe 15 decembrie în Santa Lucia (Caraibe). Regata Atlantic Rally for Cruisers (ARC) este o competiție care a fost înființată de un român, Dragoș Corneliu Cismașiu, cunoscut mai târziu sub numele de Jimmy Cornell, considerat unul dintre cei mai mari navigatori din ultima sută de ani. Născut în 1940, la Brașov, ca fiu al administratorului domeniului regal de la Săvârșin, Dragoș Corneliu Cișmașiu (Jimmy Cornell), fost reporter BBC, este considerat o legendă a yachtingului.
    Românul a scris 13 cărți, dintre care una este considerată „biblia” navigatorilor pe acest tip de vas. Volumul a fost publicat în mai multe limbi, iar numărul de exemplare vândute a depășit cifra de un milion. Tot el este și inițiatorul www.noonsite.com, care-i pregătește pe cei ce doresc să se aventureze în călătoria cu yacht-ul. În 1992, românul a intrat în Cartea Recordurilor pentru organizarea celei mai mari întreceri cu astfel de nave. Din 1975 și până astăzi, Jimmy Cornell a străbătut peste 200.000 de mile și a făcut înconjurul lumii de trei ori.
    Drumul velierului Andrew până la start a fost plin de aventuri. Traversarea până la linia de start l-a costat pe proprietar 2800 de lire. Adrian Vîrlan și  Aurelian Bazgu s-au pregătit toată vara perntru cursa ce va urma, ieșind pe mare în diferite situații, cu mai multe tipuri de vele, iar restul echipajului s-a alăturat pe parcurs. „Eu nu simt pericolul, m-am rutinat atât de mult încât nu-l mai simt”, mi-a spus Adrian, care de aproximativ 8 ani a tot ieșit în larg, învățând capriciile apelor și experimentând scufundările: „Am traversat Gibraltarul și erau valuri de 4-5 m înălțime, de ziceai că ești într-o mașină de spălat. Trebuia să ții velierul ca lumea, altfel ți-l întorcea invers și valurile te dezechilibrau”. Fiecare membru al echipajului va avea rolul său. În cei 14 metri ai ambarcațiunii, cei 7 membri vor trebui să se adapteze oricărei situații și să conviețuiască timp de trei săptămâni. Neagu Răzvan Mircea și Daniela Bololoi se vor ocupa de partea de bucătărie, de navigație se va ocupa o singură persoană, pentru checkin-ul zilnic al bărcii aplinistul Sorin Sanda se va urca în vârful catargului pentru a verifica parâmele și totodată va asigura acordarea primului ajutor, în caz de nevoie. „Eu voi supraveghea tot și voi fi atent la tot ce fac ceilalți. Vom comunica cu familia telefonic și pe mail. Oamenii vor putea vedea competiția accesând site-ul  www.worldcruising.com sau aplicația ybrace pe google play, vor putea fi alături de noi și vor putea vizualiza traseul velierului Andrew accesând https://forecast.predictwind.com/tracking/display/Andrew”, mi-a spus Adrian.
    Cei șapte români au adaptat denumirea competiției, intitulându-o ARC (Regata Atlantic Rally for Cruisers) peste Atlantic pentru autism.
    Orice persoană se poate alătura celor 7 navigatori care traversează Atlanticul pentru copiii cu autism, „cumpărând” mile și donând ore de terapie pe http://helpautism.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5036 . Ceea ce este cu adevărat deosebit și unic la această strângere de fonduri este posibilitatea ca, oferind, să primești ceva în schimb. Astfel, membrii echipajului au pus la bătaie, pentru donatorii care vor plusa cu sume mai mari, diferite pachete motivaționale drept recompensă.
    Persoanele care vor dona 30 euro (140 lei) vor putea primi o oră de consiliere psihologică cu Daniela Bololoi, pentru 40 de donatori. Persoanele care vor dona 100 euro (460 lei) vor putea primi o plimbare de după-amiază cu skipper Daniela Bololoi, membru al echipajului Andrew, pe Marea Neagră, în perioada mai – septembrie 2018 sau o aventură cu Transilvania-Adventure, oferită de Sorin Sanda, membru al echipajului Andrew, canyoning în Canionul Jgheabului în zona Petroșani sau rafting în Defileul Jiului, în perioada aprilie-iunie 2018. Primii 40 de donatori care susțin Regata ARC peste Atlantic cu 100 euro se pot înrola în una dintre aceste aventuri (persoanele trebuie să menționeze în descrierea donației ce aleg). Persoanele care vor dona 200 euro (920 lei), vor putea primi un weekend break pe Marea Neagră 2 zile de navigare pe Marea Neagră cu psiholog și skipper Daniela Bololoi, în perioada mai-sept 2018. 20 de donatori care susțin Regata Arc peste Atlantic cu 200 euro se pot înrola în aceasta aventură. Persoanele care vor dona 250 euro (1150 lei) vor putea primi 7 zile în Grecia, în aprilie sau octombrie pe ambarcațiuni cu vele alături de skipperi WTTA oferit de WHEEL Travel & Tour Agency. 2 donatori care susțin Regata Arc peste Atlantic se pot înrola în această aventură. Persoanele care vor putea dona  5000 euro (23.000 lei) – vor putea petrece 7 zile pe Andrew cu Yachting Travel, în Spania/Italia/Grecia alături de skipper Adrian Vîrlan care te va învăța să navighezi pe tine și 7 prieteni ai tăi, într-o expediție deosebită impreună cu psiholog Daniela Bololoi, în perioada iulie-septembrie. Un grup de 8 donatori care susține Regata ARC peste Atlantic cu 5000 euro se poate înrola în această aventură. Pentru 10.000 euro (46.000 lei) -10 zile on Andrew all inclusive- petrece 10 zile pe Andrew cu Yahting Travel în Caraibe alături de skipper Adrian Vîrlan care te învață să navighezi pe tine și 7 prieteni ai tăi. Perioada ianuarie – februarie 2018. Un grup de 8 donatori care susține cursa cu 10000 euro se poate înrola în această aventură.
    Focșăneanul Adrian Vîrlan s-a apucat de călătorit pe ape în urmă cu vreo 8 ani.  Fiul său Andrei, în vârstă de 10 ani, este la fel de îndrăgostit de ape ca și tatăl său. Odată ajuns în Caraibe, Adrian intenționează să mai rămână acolo o perioadă, să facă scufundări și să exploreze cele mai sălbatice zone. Pe parcursul cursei, însă, Adrian va avea grijă să nu se pună în pericol, el fiind căpitanul și responsabilul cu siguranța tuturor: „Nu-mi mai este teamă, m-am obișnuit. Mergeam de câte 2-3 ori pe an cu velierul, ca turist. Mă bucur că pot traversa Atlanticul, dar mai ales că prin asta pot face și un bine copiilor cu autism”. Printre altele, focșăneanul nostru dorește să înlăture și stereotipurile cu care se confruntă românii în străinătate: „Anul ăsta, m-am întâlnit în larg cu niște francezi. Bătea vântul foarte tare, iar o gașcă de francezi, de vârsta a treia, se aventuraseră în larg. La un moment dat au prins o parâmă la motor și nu o puteau scoate de pe elice. Am văzut toată scena și i-am strigat, i-am întrebat dacă au nevoie de ajutor. Eram cu încă un român, ne-am luat neoprenele pe noi, ne-am dus la ei, ne-am băgat sub ambarcațiune și i-am ajutat. Când ne-au întrebat de unde suntem, le-am spus în mod expres că suntem români”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?