Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Criză de anestezic în cabinetele stomatologilor din Vrancea și din țară


Mai mulți stomatologi din județ ne-au semnalat în ultimele zile faptul că de aproximativ două săptămâni se confruntă cu o reală criză de anestezice. „Am fost nevoit chiar să și trimit pacienții acasă, pentru că nu aveam anestezic. Nu se mai pot procura. Am întrebat și pe la alte cabinete din oraș și toți se confruntă cu aceeași problemă. Este o situație gravă”, ne-a spus un medic stomatolog din oraș. Stomatologii se confruntă și cu scumpirea exagerată a anestezicelor care mai sunt pe stoc în țară.
    Agenția Națională a Medicamentului a confirmat, pentru hotnews.ro, că una dintre cele două firme care au autorizație de punere pe piață a anestezicelor în România „lipsește momentan de pe piață”: „Firmă germană va reveni, conform estimărilor proprii, în primăvară”, explică Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului. Cealaltă firmă autorizată să aducă anestezice pentru stomatologie pe piața din România, o firmă franceză, urmează să livreze luna această câteva mii de cutii-16.000 într-o prima tranșă, săptămâna aceasta, și încă o tranșă de câteva mii de cutii după data de 20 noiembrie. Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului au precizat însă, pentru Hotnews, că nu pot estima consumul și dacă anestezicele livrate de firma franceză vor putea asigura necesarul.
    În acest timp, mai scrie sursa citată, cabinetele de stomatologie cumpără anestezic direct din străinătate sau la suprapreț. „În momentul de față firme care speculează momentul vând anestezice la preț dublu”, a declarat pentru hotnews.ro doctorul Pantel Marton Gyorgy, președintele Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România. „Tot sunăm la furnizor. S-a închis fabrica din Germania. Cei care au anestezic au ajuns să îl vândă de la 70-90 de lei la 300 de lei”, a povestit un medic stomatolog pentru hotnews.ro.
    Stomatologii se tem că această criză s-ar putea prelungi până anul viitor în primăvară, atunci când firma germană a promis că va reîncepe să livreze produse în România. Articolul integral de pe hotnews.ro îl puteți citi accesând http://bit.ly/2yFoGYJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?