Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Deșeurile din Vrancea vor fi depozitate temporar pe un teren din Movilița. Apel pentru colectarea SELECTIVĂ a deșeurilor


Consiliul Județean Vrancea a decis să amenajeze un depozit ecologic pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere provenite din gospodăriile vrâncenilor. Decizia a fost luată după ce președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a purtat mai multe discuții cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, dar și cu președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Viorel Toma. Consiliul Județean Vrancea are ]n derulare proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. În acest context, Consiliul Județean Vrancea, împreună cu reprezentanții Ministerului Mediului, a identificat o soluție pentru gestionarea depozitării deșeurilor de pe raza județului Vrancea, vizând perioada imediat următoare. „În urma discuțiilor avute marți 31 octombrie, cu ministrul  Mediului – doamna Grațiela-Leocadia Gavrilescu și miercuri 1 noiembrie, cu președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului – domnul Viorel Toma, conducerea Consiliului Județean Vrancea a decis să amenajeze un depozit ecologic pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere provenite din gospodăriile vrâncenilor. Terenul a fost identificat pe raza comunei Movilița, în apropierea locației pe care este construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret, din cadrul investiției europene. Depozitul ecologic va fi organizat astfel încât să respecte prevederile legale în ceea ce privește protecția mediului, terenul urmând să fie pregătit prin lucrări specifice”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Vrancea.
    În vederea realizării acestui depozit ecologic temporar, unde vor fi transportate și depozitate deșeurile de pe raza județului Vrancea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea s-a întrunit, ieri, la sediul Instituției Prefectului, și a aprobat o hotărâre privind instituirea Situației de Urgență la nivelul județului Vrancea. Această măsură a fost adoptată în urma demersurilor făcute de Consiliul Județean pentru buna gestionare a deșeurilor, în vederea prevenirii apariției unor situații care ar putea aduce atingere mediului și sănătății populației. Proiectul „Vrancea Curată” a fost întârziat din cauza primarilor liberali de la Èšifești și Ciorăști. „Consiliul Județean Vrancea a identificat această soluție temporară, până la finalizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”. Reiterăm faptul că, momentan, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, care este finalizat ca și construcție, nu poate fi pus în funcțiune înainte de selectarea operatorului CMID prin licitație publică, procedură care depinde, la rândul ei, de finalizarea construirii celor 600 de puncte de colectare de la nivelul localităților. Acest pas a fost întârziat întrucât două primării, Èšifești și Ciorăști, au refuzat să pună la dispoziție amplasamentele necesare pentru construirea punctelor de colectare, deși semnaseră în anul 2012 un angajament în acest sens cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată”. În prezent, are loc evaluarea licitației pentru construirea punctelor de colectare, termenul de execuție fiind de 6 luni”, se mai arata in comunicat.
    De asemenea, în perioada următoare va fi desemnat și operatorul care va prelua deșeurile de la punctele de colectare de la nivelul localităților.  La această dată sunt finalizate următoarele lucrări din cadrul proiectului „Vrancea Curată”: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane de deșeuri neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au construit 3 stații de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focșani-Golești, Adjud și Vidra), 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (de la Focșani-Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești), a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, care cuprinde un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și o stație de sortare, au fost achiziționate echipamente pentru colectarea deșeurilor.

Proiectul „Vrancea Curată”, realizat în proporție de peste 90 %

    Proiectul derulat de administrația județeană face parte din cele 7 proiecte prioritare de management al deșeurilor implementate în România. Stadiul de realizare al proiectului este de peste 90% , această investiție având termen de finalizare data de 31 decembrie 2018.
    Pentru a diminua cantitatea de deșeuri colectată din gospodării, autoritățile locale fac un apel la cetățeni să colecteze gunoiul în mod selectiv, pe cât posibil: hârtia și plasticul să fie depozitate separat, întrucât pot fi reciclate și constituie cea mai mare cantitate din totalul deșeurilor.
    Cu problema gestionării gunoaielor se confruntă toate unitățile administrativ teritoriale din țară, însă județul Vrancea nu a întâmpinat dificultăți majore până în prezent, datorită preocupării permanente și implicării conducerii Consiliului Județean.
„Președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, îi asigură pe toți locuitorii județului că face toate demersurile legale necesare pentru finalizarea optimă și la timp a acestui proiect major pentru județul Vrancea. Proiectul „Vrancea Curată” va îmbunătăți viața locuitorilor județului nostru, în ceea ce privește colectarea și depozitarea deșeurilor, ne va alinia la normativele de mediu impuse de Uniunea Europeană și va contribui la menținerea unui mediu mai curat și mai sigur pentru noi și pentru generațiile viitoare”, se arata în finalul comunicatului remis presei de Consiliul Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?