Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Profesorii amenință cu proteste și noi acțiuni în instanță


La ședința Consiliului Județean al Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, care a avut loc la finalul săptămânii trecute, liderii de sindicat și-au manifestat în continuare nemulțumirea față de unele probleme din sistem. Cea mai arzătoare este cea legată de neprimirea banilor câștigați în urma unor sentințe judecătorești, mulți lideri amenințând cu noi proteste. „Pichetările care au avut loc în iunie și octombrie nu au avut efectul scontat și, de aceea, unii lideri au apreciat că se impune organizarea unui miting de amploare la București, care să demonstreze că personalul din învățământ reprezintă o forță ce crede în misiunea sa și în faptul că într-un stat de drept legea se aplică și nu se discută”, ne-a declarat profesorul Valentin Dogaru, secretar executiv al SLI Vrancea. 
Potrivit informațiilor furnizate de profesorul Dogaru, dascălii se gândesc serios să deschidă noi acțiuni în instanță. Cadrele didactice nu vor altceva decât respectarea promisiunilor și a hotărârilor judecătorești. Profesorii sunt nemulțumiți de faptul că nu li s-au acordat nici acum banii câștigați în instanță încă din anul 2015. O altă nemulțumire a cadrelor didactice este legată de faptul că anumite sporuri de care beneficiază cadrele didactice, precum cel de dirigenție sau cel pentru mediul rural, sunt calculate la salariul din 2016 și nu la cel din 1 ianuarie 2017, care are o majorare de 15 procente. Prin urmare, profesorii amenință că se vor adresa instanțelor de judecată dacă nu se trece la respectarea legii. O altă nemulțumire a dascălilor este legată de plata orelor suplimentare pentru profesori și directori.
În ultimele luni au avut loc mai multe întâlniri la București între reprezentanții FSLI și Guvern, unde s-a discutat despre efectuarea de plăți eșalonate către profesori, după cum declara chiar ministrul Educației Liviu Pop, când a fost la Focșani, dar numai pentru sumele datorate, nu și pentru penalități. De asemenea, s-a promis elaborarea unui proiect de lege care să modifice Legea Educației, astfel încât plata dobânzilor să fie făcută din bugetul MEN și nu al consiliilor locale, deoarece bugetele locale sunt insuficiente și pentru buna desfășurare a unităților administrativ teritoriale, mai ales în contextul creșterilor salariale din iulie. Este foarte posibil ca profesorii să picheteze sediul Guvernului în luna noiembrie, când are loc o nouă rectificare bugetară.
La aceeași ședință, liderii de sindicat au discutat și aspecte de informare a activității SLI Vrancea, organizarea unor cursuri de formare profesională, precum și despre alte aspecte organizatorice la nivel de sindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?