Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Senatul a adoptat propunerea privind conținutul de acizi grași trans-nesaturați în produsele alimentare


Plenul Senatului a adoptat, marți, cu 92 de voturi „pentru” și niciun vot împotrivă, propunerea legislativă privind conținutul de acizi grași trans-nesaturați (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman. Inițiatorul legii, senatorul USR Adrian Wiener, a explicat că riscul alimentar este unul dintre cele mai importante la adresa sănătății iar această lege va reduce mortalitatea cardiovasculară cu până la 6% în România. „OMS afirmă că cel mai mare risc la adresa sănătății umane în Europa este riscul alimentar. În esență, această lege dorește a limita aditivarea cu acizi grași trans a alimentelor în România. Fiți convinși că acest macronutrient este unul dintre cei mai toxici, crescând, în anumite cantități, riscul de deces cardiovascular de până la 25%. În esență, efectul net al legii va fi probabil o scădere a mortalității cardiovasculare cu până la 6% în România, o țară în care mortalitatea cardiovasculară este dublă față de media europeană. Vorbim de 2.500 — 3.000 de vieți anual”, a susținut senatorul USR.
Proiectul de lege stabilește obligația pentru operatorii din sectorul alimentar de a introduce pe piață produse cu un conținut de acizi grași trans — nesaturați de maximum 2 grame/100 de grame de ulei sau grăsime. Guvernul a susținut adoptarea proiectului legislativ, care a fost votat de toate grupurile parlamentare. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?