Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Sănătatea femeii după 40 de ani. Osteoporoza, „hoţul tăcut“ care jefuieşte scheletul


După cum am scris în articolul precedent, în cazul femeilor trecute de 40 de ani pot apărea diverse probleme de sănătate. Astăzi voi vorbi despre osteoporoză. Potrivit specialiștilor, oasele au nevoie să fie protejate înainte și după menopauză, fără excepție! Trecerea timpului atrage după sine scăderea densității minerale osoase, proces grăbit de instalarea menopauzei, caracterizată prin reducerea producției de estrogen (un hormon ovarian).

Declinul producției de estrogen din ovare în perioada menopauzei poate fi paralel cu pierderea de calciu din oase, ceea ce duce la rarefierea structurilor osoase. Dacă pierderea de calciu este severă, acest lucru poate provoca scăderea semnificativă a densității osoase (osteoporoza), crescând riscurile pe șold și coloană vertebrală.
Dacă răsfoim câteva file din „Managementul modern al osteoporozei”, o carte scrisă de medici din cadrul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, aflăm că osteoporoza a fost definită formal ca o boală în anul 1994, ulterior devenind o prioritate în sănătatea publică. Această afecțiune poate fi considerată ca un „hoț tăcut”, care jefuiește scheletul de masa de susținere, ducând la fragilitate și predispoziție la fracturi. „Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă și afectează una din trei femei. Ca și factori de risc, pe primul loc se află deficitul de estrogen și progesteron al femeilor la menopauză, urmând deficitul de vitamina D, vârsta, sexul – riscul cel mai mare de osteoporoză și fracturi îl au femeile, antecedentele familiale – o fractură anterioară personală sau istoricul de fractură familial crește semnificativ riscul unei noi fracturi, etnicitatea – este mai frecventă la asiatici și la caucazieni, deficitul de progesteron, fumatul, bolile reumatismale inflamatorii, problemele glandei tiroide, aportul alimentar scăzut de calciu și medicația cronică, precum heparină sau anticonvulsivante”.

Diagnosticul osteoporozei

Cum aflu dacă am osteoporoză? Iată o întrebare foarte des întâlnită! Raspunsul: sub nici o formă așteptând simptomele. „Osteoporoza este o boală ce se manifestă clinic târziu, fiind la început asimptomatică. Odată ce începe să se manifeste clinic, e clar că pacienții sunt la un pas de fracturi cauzate de fragilitate osoasă. Termenul de osteopenie indică o scădere în volum a țesutului osos mineralizat, iar cel de osteoporoză se referă la reducerea volumului osos total. Obiectivul prevenirii este de a facilita o construcție osoasă bună în timpul creșterii și de a preveni sau opri pierderea de os, prin măsuri derivate din cunoașterea patogenezei particulare. Fracturile de fragilitate sunt responsabile de afectarea importantă a calității vieții din cauza durerii, impotenței funcționale și a pierderii independenței. Tratamentul osteoporozei este complex, presupunând o modificare a stilului de viață cât și o intervenție medicamentoasă. O serie de tratamente adjuvante pot fi folosite preventiv, fie ca tratament adjuvant în caz de diagnostic stabilit al osteoporozei”, spune medicul Constantin Buză din Focșani.
Ca și simptomatologie, vor apărea crampe, dureri musculare, dureri osoase, unghii moi și fragile, scăderea în înălțime, formă fizică proastă, putere scăzută a strângerii obiectelor în pumni. Până să apară toate aceste probleme, cel mai bine este să mergeți la o clinică medicală pentru a face testul de osteodensitometrie, care va măsura densitatea osului.
Stabilirea diagnosticului se face în funcție de criteriile definite de Organizația Mondială a Sănătății, pornind de la densitatea minerală osoasă, realizată prin absorbțiometrie dublă cu raze X (DXA) utilizând scorul T. Concret! Aflăm din cartea „Osteoporoza”, scrisă de Horațiu D. Boloșiu, că este o metodă total neinvazivă, ce se bazează pe trimiterea prin os a unui fascicul paralel de raze X, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase. Scorurile obținute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiază de abordare terapeutică diferită.
 
În ce constă testul de osteodensitometrie tip Dexa?

„Examinarea în vederea determinării densității minerale osoase presupune așezarea pacientului de către un cadru medical specializat pe un dispozitiv medical adecvat și apoi coordonarea echipamentului după reguli stabilite pentru obținerea unor informații. Datele rezultate ulterior vor fi interpretate și vor constitui rezultatul examinării. De o importanță incontestabilă pentru sănătatea oamenilor, testul de osteodensitometrie prezintă anumite particularități și doresc să expun câteva: nu este necesară o pregătire prealabilă din partea pacientului în vederea examinării; echipamentul medical cât și procedura de examinare nu crează discomfort pacientului în timpul și după încetarea testului; pacienții cu alte patologii decât cele ale sistemului osos pot efectua testul DXA fără restricții medicale, ba chiar și persoanele claustrofobe, deoarece echipamentul medical nu presupune așezarea acestora într-un spațiu închis sau îngrădit; investigația medicală de tip DXA este conformă cu normele medicale ale Organizației Mondiale de Sănătate. Un test efectuat în Focșani poate fi cu ușurință interpretat de către medici din țări precum Italia, Marea Britanie sau America; durata testului DXA este relativ mică; rezultatul examinării este comunicat pacientului imediat după terminarea testului; în funcție de rezultatul testului, pacientul este îndrumat către cadre medicale specializate în vederea stabilirii unor scheme de tratament. Deși este cunoscut faptul că doamnele se confruntă cu predominanță cu asfel de afecțiuni, sunt cazuri destul de multe în care și bărbații au fost diagnostigați cu osteoporoză. Le reamintesc doamnelor că trebuie să se prezinte la control anual pentru monitorizarea evoluției stării de sănătate osoasă, cât și pentru profilaxie”, a spus Valentin Muntenescu, kinetoterapeut în Focșani.

Ce spun femeile

„Am 59 de ani și este prima dată când am venit să fac acest test de osteodensitometrie. La menopauză am intrat de 3 ani, dar am aflat acum, recent, de această afecțiune la care sunt predispusă. Când am simțit că mă dor încheieturile, coloana, șoldurile, mi-am pus semne de întrebare și m-am dus imediat la medicul de familie, care mi-a recomandat acest test. După examinare, am primit rezultatul pe loc și am aflat că am osteoporoză, adică un grad avansat al demineralizării osoase, după spusele asistentului medical. Acesta m-a informat că dacă făceam mai din timp testul nu s-ar fi ajuns aici, pentru că primeam un tratament adecvat, care nu permitea să mai avanseze această demineralizare osoasă. Ca și recomandare, mi s-a sugerat să merg la medicul endocrinolog, pentru că eu sunt sub tratament acolo pentru o hipotiroidie și tot de acolo voi primi un tratament și pentru asta. O să țin cont de acum înainte și îmi voi face anual testul, ca să fiu sigură că starea se va îmbunătăți și să învăț să o mențin”, a declarat Mioara Taban.
„Am vârsta de 47 de ani și sunt la menopauză din anul 2000, după o histerectomie totală pentru un fibrom uterin. Vin în fiecare an să fac acest test de osteodensitometrie, chiar dacă până acum nu au intervenit modificări. Mănânc foarte multe produse lactate deoarece conțin calciu, nu fumez, sunt foarte activă și cred că de la mama mea am o genă bună. Vreau să țin din scurt situația și din cauza asta fac an de an. Vreau să evit să ajung la osteoporoză, pentru că este mai greu de corectat atunci. La cea mai mică modificare, mă duc la medicul meu reumatolog, care se ocupă de problema pe care o am la genunchi, și gata, pot să stau liniștită”, a mărturisit Ioana Păunache.
Nu mi-am propus să vă sperii, ci doar să vă informez, așa că vom vorbi și în articolele următoare despre riscurile la adresa sănătății în cazul doamnelor cu vârsta de peste 40 de ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?