Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Acordarea despăgubirilor în cazul accidentelor auto


În urmă cu puțin timp legislația cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie a suferit anumite modificări.
    Iată câteva dintre acestea:
    Un element de noutate în materie îl constituie asiguratul cu risc ridicat. Noțiunea se referă la șoferii care au multe accidente și care vor primi ofertă de RCA de câteva ori mai mare față de prețul de referință. Astfel, conducătorul auto care primește cel puțin 3 astfel de oferte, se va adresa unei organism special care îl va trimite la un anumit operator de pe piața asigurărilor de răspundere civilă care nu îl mai poate refuza pe respectivul conducator deoarece operatorul riscă să primească amendă.
    Un alt element de noutate față de vechile reguli, este acela că asigurătorii RCA trebuie să le dea asiguraților un răspuns ferm în 30 de zile la cererile de despăgubire de la data când aceștia din urmă le-au depus.
    De asemenea, asigurătorii și intermediarii de asigurări RCA au, în baza noilor reguli, obligația de a-i informa pe cei pe care i-au asigurat de faptul că urmează să le expire contractele și de faptul că au posibilitatea de a reînnoi contractele RCA cu 30 de zile înainte de încetare.
    Dacă până la intrarea în vigoare a noilor reguli tarifele de referință ale asigurărilor auto obligatorii erau calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în momentul de față tarifele de referință sunt calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și sunt publicate de aceasta din urmă.
    O altă modificare importantă privește limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA. Astfel:
a) pentru prejudicii materiale produse în același accident, fără a avea importanță câte  persoane sunt prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României, față de legislația anterioară care prevedea  suma de 1.000.000 euro;
b) pentru vătămări corporale și decese, precum și pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în același accident, fără a avea importanță câte persoane sunt prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României , față de legislația anterioară care prevedea suma de 5.000.000 euro.
     Au intervenit mai multe modificări ale legislației în materia asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, dar pe cele mai importante le-am prezentat astăzi aici.
    Cei interesați de acest subiect pot obține mai multe informații la adresa de email a redacției ziarului Monitorul de Vrancea –  redactie@monitorulvn.ro.

                                            Avocat Manuela Florea          

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?