Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Prințul Charles face apel la mobilizare împotriva poluării cu plastic a oceanelor


Prințul Charles a declarat joi că sunt necesare „acțiuni decisive” pentru a asigura supraviețuirea oceanelor, în special împotriva poluării cu plastic, în cadrul unei Conferințe internaționale privind guvernanța oceanelor organizată de Uniunea Europeană la Malta, relatează AFP. „Suntem foarte aproape să ajungem în punctul în care, indiferent ce pește de mare mâncăm, acesta va conține plastic”, a declarat moștenitorul tronului britanic în fața responsabililor politici și protagoniștilor din acest domeniu. Circa 8 milioane de tone de plastic ajung în ocean în fiecare an, a reamintit prințul de Wales, potrivit căruia soluția depinde de implementarea economiei circulare ce permite limitarea risipei și a poluării. „Confruntați cu astfel de efecte dăunătoare (…) este crucial să realizăm tranziția către economia circulară”, a subliniat el, explicând că acest lucru ar permite ca „plasticul și multe alte substanțe să fie recuperate, reciclate și reutilizate, în loc să fie fabricate, utilizate și apoi aruncate”.
Mare apărător al cauzelor de mediu, prințul Charles a vorbit la numeroase evenimente de acest tip, precum conferința de la Paris privind combaterea schimbării climatice de la Paris, din 2015. Mare susținător al unui mod de viață sustenabil, Charles a instalat panouri solare pe două din proprietățile sale, iar autoturismul său Aston Martin folosește bioetanolul drept carburant. În cadrul discursului său de joi, prințul Charles a subliniat „ferocitatea fără precedent a recentelor uragane devastatoare”, catastrofe care trebuie să fie „avertismentul necesar pentru a ne alinia și a ataca uriașele amenințări legate de schimbările climatice și încălzirea oceanelor”. Ignorarea acestor amenințări ar însemna „că nu ne mai putem considera membri ai unei civilizații raționale și rezonabile”, a avertizat el.
UE, care organizează a 4-a ediție a acestei conferințe privind oceanele, a anunțat cu acest prilej 36 de acțiuni concrete pentru oceane sigure, protejate, curate și gestionate în mod sustenabil. Aceste angajamente se cifrează la 550 milioane de euro, a precizat Comisia într-un comunicat. Este vorba, de exemplu, de lupta împotriva pirateriei în sud-estul Africii și în Oceanul Indian, de măsuri pentru reducerea deșeurilor din plastic, sau de un program de supraveghere a mediului marin prin satelit. În ceea ce privește plasticul, UE s-a angajat ca până la sfârșitul anului să nu mai folosească pahare din plastic de unică folosință la distribuitoarele automate din „toate clădirile și la reuniunile sale”.
Doar finanțarea cercetării marine și maritime reprezintă în total 250 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?