Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Abaterile pietonilor, principala cauză de producere a accidentelor rutiere; a început Săptămâna prevenirii criminalităţii


Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea a anunțat ieri, în  cadrul unei conferințe de presă, începerea celei de-a doua ediții de anul acesta a  Săptămânii Prevenirii Criminalității. Astfel, în perioada 2-6 octombrie, la toate subunitățile și secțiile rurale se vor desfășura activități structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă. Programul activităților din săptămâna prevenirii criminalității a fost prezentat de comisar Monica Manolache, de la  Compartimentului de Analiză și Prevenire a criminalității, din cadrul IPJ Vrancea.
Ieri, au fost organizate activități preventiv-educative în unități de învățământ, iar în cadrul Secției pentru Copii a Bibliotecii Județene a avut loc o expoziție de carte cu tematică, fiind amenajat și un punct de informare „Împreună pentru prevenirea delincvenței juvenile”. Polițiștii din cadrul Serviciului Județean Poliție Transporturi Vrancea au desfășurat activități pe linia menținerii ordinii și siguranței publice și de prevenire a călătoriei frauduloase în trenurile de călători ce circulă pe raza de competență, pe magistrala 500.

    „În perioada 2-6 octombrie a.c., la nivel național și local se va derula, cea de-a douăsprezecea ediție a evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalității” și a doua din acest an, prima desfășurându-se în luna aprilie a.c. Activitățile desfășurate anterior au reușit să atragă atenția unui număr mare de cetățeni, care s-au implicat activ în manifestări și au recepționat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituția Poliției Române.
    Prin colaborarea dintre structurile de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică, poliție rutieră, toate subunitățile urbane și secțiile rurale, și în această ediție se urmărește sensibilizarea populației cu privire la importanța prevenirii criminalității și la necesitatea adoptării unor conduite antiinfracționale.
    În intervalul calendaristic 2-6 octombrie a.c., la toate subunitățile și secțiile rurale se vor desfășura activități structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă.

Desfășurătorul activităților din săptămâna prevenirii criminalității

Marți, 03 octombrie 2017: Prevenirea victimizării minorilor
– Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu Direcția Județeană Tineret și Sport Vrancea, va organiza o activitate preventivă
„Cafeneaua prevenirii – Siguranța ta contează!”, la Liceul „Emil Botta” din municipiul Adjud, la ora 9.30.
– La activitate vor fi prezenți partenerii de la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Serviciul de Probațiune, părinți, elevi. Din cadrul Inspectoratlui de Poliție Județean Vrancea vor participa polițiștii  Serviciului Ordine Publică.
-polițiștii de Proximitate de la subunități vor realiza dezbateri preventive cu elevii școlilor aflate pe raza de competență.

Miercuri 04 octombrie 2017: Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului – prioritate națională a Poliției Române
– În municipiile Focșani și Adjud și în orașele Panciu, Odobești și Mărășești vor fi realizate activități de informare a cetățenilor cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor de furt din locuință, din și de auto, tâlhăriilor și înșelăciunilor (comise în special asupra persoanelor vârstnice).
– În comuna Răstoaca, Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității Serviciul Ordine Publică și Serviciul Investigații Criminale vor realiza o activitate de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, cu membrii Grupului de Acțiune Comunitară.
– La toate posturile de poliție comunale, în intervalul orar 11.00-12.00, polițiștii vor realiza info-chioșcuri, vor fi purtate discuții preventive cu cetățenii. Domenii abordate: prevenirea furturilor din locuințe, prevenirea tâlhăriilor și a înșelăciunilor, prevenirea violenței. Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității și Serviciul Ordine Publică vor participa la activitățile organizate în mediul rural.
– polițiștii din cadrul Serviciului Județean Poliție Transporturi Vrancea vor desfășura activități pe linia menținerii unui climat de ordine și siguranță publică și pe linia prevenirii accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată.
– vor acționa între orele 07.00- 23.30 în stațiile CFR Focșani, Adjud și Mărășești și pe trenurile de călători ce tranzitează zona de competență a județului Vrancea.

Joi 05 octombrie 2017: Prevenirea violenței în familie
– Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciul Ordine Publică și Serviciul Investigații Criminale vor organiza o dezbatere cu membrii clubului Seniorilor, ora 10.30, în municipiul Focșani, și cu elevii voluntari de la Direcția Județeană de Sport și Tineret Vrancea, sub sloganul „Spune NU VIOLENÈšEI – generația de astăzi, generația de ieri!”.
– La toate subunitățile din mediul rural și urban, polițiștii desemnați vor realiza dezbateri preventive cu grupurile țintă.
– polițiștii Serviciului Județean Poliție Transporturi Vrancea vor desfășura activități pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor comise cu violență, furturi de la călători, port ilegal de arme periculoase în stațiile CF și în trenurile de călători.
– polițiștii vor acționa între orele 07.00- 23.30 în stațiile CFR Focșani, Adjud și Mărășești, la trecerile la nivel cu calea ferată și pe trenurile de călători ce tranzitează zona de competență a jud. Vrancea.

Vineri 06 octombrie 2017: Siguranța rutieră
– La nivelul fiecărei subunități de poliție, vor fi desfășurate activități educativ-preventive în unitățile de învățământ de pe raza de competență.
– Realizarea unui info chiosc, cu materiale informative, în cadrul Bibliotecii Județene,  Secția pentru Copii și Tineret din municipiul Focșani.
– Vor fi realizate exerciții de traversare corectă a străzii, cu elevii de la școlile din comunele Golești și Dumbrăveni”.

Mai puțini morți în accidente rutiere

    În cadrul aceleeași conferințe de presă, șeful Serviciului Rutier Vrancea, comisar-șef Cătălin Stegărescu, a prezentat situația accidentelor înregistrate pe raza județului în primele opt luni ale acestui an. Potrivit bilanțului prezentat, față de aceeași perioadă a anului 2016, anul acesta a fost înregistrată o scădere a numărului de accidente. Astfel, s-au înregistrat cu 15 accidente grave de circulație mai puține față de perioada similară a anului 2016. În bilanț se mai arată că cele mai multe accidente grave s-au produs pe drumurile naționale.

„Accidentele rutiere în primele opt luni

    În cursul primelor 8 luni ale anului 2017, față de aceeași perioadă a anului 2016, pe raza județului Vrancea, numărul accidentelor grave de circulație și consecințele acestora au scăzut considerabil. Pentru prevenirea producerii accidentelor grave, polițiștii rutieri au desfășurat în această perioadă un număr de 81 acțiuni, folosind autospecialele dotate cu aparatura Radar.
    Astfel, în urma activităților desfășurate au fost aplicate un număr de 35.950 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legislației privind circulația pe drumurile publice. Dintre acestea, 13.825 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, alte 2.409 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor privind traversarea ori deplasarea pe partea carosabilă a pietonilor, iar bicicliștii au fost sancționati pentru 1.449 de abateri ori încălcări ale normelor privind circulația pe drumurile publice.
    În primele 8 luni ale anului 2017 au fost reținute un număr de 4.368 permise de conducere, față de 3.250 de conducători auto s-a luat măsura suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru 90 de zile pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h, iar alți 304 conducători auto au fost sancționați pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor care aveau acest drept, în această situație suspendându-se dreptul de a conduce autovehicule pentru 30 de zile. Au mai fost constatate un număr de 351 de infracțiuni la regimul rutier.
    În primele 8 luni ale anului 2017 s-au înregistrat cu 15 accidente grave de circulație mai puține față de perioada similară a anului 2016, soldate cu – 5 persoane decedate și -11 persoane rănite grav.
    Principalele cauze de producere a accidentelor de circulație au fost:
1. abaterile săvârșite de pietoni (traversare neregulamentară, deplasarea pe partea carosabilă, traversarea pe marcajul rutier la culoarea roșie a semaforului)
2. viteza neregulamentară sau neadaptată
3. abateri bicicliști
    Cele mai multe accidente grave s-au produs pe drumurile naționale: 66 accidente grave, 13 persoane decedate, 85 persoane ranite grav.

    Având în vedere că în perioada următoare condițiile meteorologice se pot caracteriza prin răcirea vremii și instalarea fenomenelor specifice toamnei, polițistii Serviciului Rutier Vrancea recomandă cetățenilor să respecte cu strictețe regulile de circulație și principiile conduitei preventive, urmărind:
– Să nu conducă autovehicule pe drumurile publice după ce în prealabil au consumat bauturi alcoolice.
– Adaptarea permanentă a vitezei de deplasare la condițiile de drum , astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.
– Utilizarea corectă a luminilor de întâlnire sau de zi pe timpul zilei pe drumurile naționale – europene și chiar pe celelalte categorii de drumuri, precum și a luminilor de ceață la apariția acestui fenomen.
– Păstrarea unei distanțe mai mari față de autovehiculele care circulă în față, mai ales atunci când deplasarea se face pe un drum acoperit cu apă sau mâzgă.
– Utilizarea de către toți ocupanții autovehiculelor a centurilor de siguranță. Copiii sub 135 cm înălțime trebuie să fie asigurați în scaune speciale omologate, adaptate greutății lor.
– Evitarea acționării bruște a sistemului de direcție și a mecanismului de frânare al autovehiculului.
– Folosirea cu precădere a „frânei de motor” în locul frânei de serviciu (de picior), iar pentru cei care nu au folosit până în prezent acest procedeu, ar trebui să exerseze în condiții de carosabil uscat. „Frâna de motor” se realizează prin schimbarea vitezei în timpul mersului dintr-o treaptă superioară într-una inferioară, fără a se acționa frâna de picior.
– Totodată, este necesar să le reamintim pietonilor necesitatea respectării cu strictețe a regulilor privind deplasarea pe drumurile publice, prin evitarea pe cât posibil a folosirii părții carosabile după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă.
– Căruțașilor le recomandăm evitarea supraîncărcării atelajelor hipo folosite în campania de toamnă, evitarea deplasării pe drumurile naționale europene, precum și deplasarea după lăsarea întunericului fără folosirea luminilor de semnalizare a atelajului prevăzute de lege. O atenție sporită trebuie să acorde aceștia la patrunderea pe drumurile cu circulație prioritară, asigurarea temeinică putând să conducă la evitarea unor accidente grave”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?