Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Medicul Mărioara Merchea, despre cum ne putem proteja copiii de îmbolnăvirile care apar odată cu începerea școlii


Este binecunoscut pentru fiecare părinte faptul că venirea toamnei și implicit începerea unui nou an școlar aduce și îmbolnăviri. Odată întorși în colectivitățile școlare, copiii pot deveni cu repeziciune victime ale virozelor respiratorii de sezon. Deși imunitatea copiilor crește luptând cu o serie de viruși și alte microorganisme, în contextul îmbolnăvirilor din prima copilărie, precum și odată cu vârsta, specialiștii ne învață că putem întări sistemul imunitar și pregăti organismul copiilor pentru sezonul rece și prin administrarea unor produse bogate în vitamina C
    Medicul Mărioara Merchea lucrează cu copiii din 1982. A lucrat mai întâi ca medic pediatru, după absolvirea facultății de pediatrie la Iași. O perioadă, dr. Mărioara Merchea a activat ca medic la Mărășești, apoi, după specializarea în ORL, a obținut postul de medic ORL-ist la pediatrie în policlinica Spitalului Județean Focșani. De aproximativ 10 ani, dr Mărioara Merchea s-a retras în sistemul privat, din dorința de a concura cu ea însăși și de a-și ajuta cât mai mult pacienții, așa cum mi-a declarat chiar ea. Profitând de bogata sa experiență, am mers și am întrebat-o ce-i sfătuiește pe părinții ai căror copii au început un nou an școlar.

    „Specializarea ORL este una comună, atât pentru copii cât și pentru adulți. Lucrez cu copiii, mai întâi ca pediatru, apoi ca medic ORL-ist, din 1982. Venirea toamnei, în afara faptului că aduce și multe bucurii, că este un sezon cu fructe multe, cu schimbări de culoare care îți încântă privirea, aduce și anumite lucruri care nouă ne displac și anume faptul că începem să ne îmbolnăvim, de la mic până la cel mai mare. În general, extremele de vârstă sunt cele mai afectate. Vârsta mai mică și vârsta mai mare suferă mai mult de infecții respiratorii. Copiii și bătrânii fac mai mult decât adulții acest tip de infecții, care vin toamna. Peste 90% sunt infecții de tip viral.

Cum se manifestă virozele respiratorii pe care le pot face copiii

     Începe să ne curgă nasul, începem să strănutăm. Dacă se înfundă nasul începe să se înfunde urechea, încep să se înfunde sinusurile, coboară secrețiile în gât, deci facem și afecțiuni ale gâtului și ne ustură gâtul. Afecțiuni care de obicei trec cu multă ușurință, adică tratamente locale, picături de urechi, de nas, antiinflamatorii, antihistaminice. Dar există și o categorie de afecțiuni de tip viral, care se suprainfectează și se transformă în afecțiuni serioase unde bacteria de data asta este un microb care intervine și care dă ceea ce noi numim suprainfecțiile bacteriene, adică patologie care necesită antibiotic, injecții, etc. Este bine să nu avem parte de aceste infecții de tip viral pentru că unele dintre ele, mai ales pe terenuri care nu sunt pregătite din punct de vedere imunitar, există posibilitatea să facă suprainfecții. Intratul copiilor în colectivitate, în grădinițe și în școli, este un alt aspect care ne dă dureri de cap la propriu părinților, bunicilor și nouă personalului medical, pentru că intratul în colectivitate, mai ales pe un organism pe care nu am știut să-l pregătim puțin pentru sezonul rece, înseamnă, având sursă de infecție, o răspândire rapidă.
   
Cum îi putem proteja pe copii de îmbolnăviri

    Pentru copii și bătrâni trebuie neapărat, înainte de a intra în sezonul rece, să facem o anumită pregătire a organismului, adică să întărim puțin sistemul imunitar. În primul rând nu trebuie să intrăm în comunitate până nu am administrat copilului o cantitate mai bogată de produse care conțin vitamina C (fructe, legume) sau chiar să  luăm din farmacii produse pe baza de vitamina C. De asemenea, pentru întărirea sistemului imunitar, se recomandă produse pe bază de echinaceea și derivate de produse apicole. Pentru cei care au făcut infecții foarte serioase, otite, bronșite, pneumonii, sinuzite, mergem chiar la pregătire cu vaccinuri. Există și tratamente prescrise de medic care fac imunitate, în special pentru viroze, sau sunt și vaccinuri, sub formă de pliculețe, sau pastile, nu neapărat ceva injectabil, care se pot administra. Până la recomandarea medicului, se poate încerca o cură de fructe. În perioada asta sunt struguri mulți, mere, pere din belșug. Majoritatea conțin vitamina C. Sau putem chiar cumpăra din farmacie produse care să conțină vitamina C, cum ar fi echinacea, sau propolis. Acestea întăresc sistemul imunitar al organismului și-l pregătesc pentru impactul cu colectivitatea. Nu este deloc de neglijat nici administrarea vaccinului antigripal. Pentru cei care au făcut foarte multe viroze respiratorii și există riscul să nu facă complicații cardiace sau pulmonare, este de preferat să-și facă vaccinurile chiar dacă sunt vaccinurile care cuprind tulpinile cunoscute în anii trecuți.
    Nu știu de ce sunt și categorii de părinți care refuză sau care afirmă că vaccinul efectuat la copil nu l-a ajutat sau chiar a avut efecte adverse. Eu sunt pentru vaccinare. Pledez și insist, nu numai pentru vaccinurile antigripale, ci pentru toate tipurile de vaccin. Dacă e să fim obiectivi și realiști, o mulțime de afecțiuni foarte grave, boli grave, au fost eradicate numai datorită vaccinurilor. Dacă noi lăsăm garda jos și nu mai facem vaccinările, nu știu dacă nu există posibilitatea să se întoarcă afecțiunile astea.

Tratamentele naturiste

    Sunt de acord și cu tratamentele naturiste. Ele își au locul lor. Rău nu fac. Anumite situații se pretează doar pentru tratamente naturiste, dar sunt și situații când nu este suficient și trebuie să completezi cu tratament medicamentos. Sunt foarte multe tratamente naturiste. Este chiar suprinzător, dar tratamentele naturiste acoperă chiar toată gama de afecțiuni. Pot fi adjuvante și pentru tratamentul unor boli foarte grave. Tratamentele naturiste pot fi recomandate din farmacie, sau ți le poate recomanda medicul. Noi ca medici păcătuim un pic în privința asta, pentru că în facultate nu există o specialitate care să ne pună la curent cu tratamentele naturiste, dar nu te împiedică nimeni să citești despre proprietățile anumitor produse.
    Copiii cu un fond alergic sunt mai predispuși la viroze, pentru că imediat au obstrucție nazală, fac acel edem al mucoasei care îmbracă fosele nazale și sinusurile și dacă nu respiri corect pe nas, normal că suferă și gâtul. Se usucă gâtul, iar gâtul uscat adună mai ușor microbi, nasul înfundat înfundă urechea și sinusurile. Cei cu rinită alergică pot face obstrucție nazală chiar și de la frig, de aceea ni se înfundă nasul chiar și vara, când sunt treceri de la o temperatură la alta. Sinuzita și bronșita sunt afecțiuni care, în 80% din cazuri, sunt de tip alergic. Suprainfecția bacteriană de 20% este și ea un deranj. Dar cel mai mare deranj este acel 80% component alergic. Persoanele cu rinite alergice pot să înceapă și tratament cu antiinflamator topic, sau tratament cu apă de mare, produse naturiste care se folosesc. Sunt produse care se folosesc pentru curățarea și desfundarea nasului și de foarte multe ori se recomandă tratamentul cu antihistaminice. Persoanele cu teren alergic neapărat au nevoie și de imunomodulare nespecifice, adică ceva care să-i crească imunitatea, și pentru viroze, și pentru bacterii. Organismul trebuie să lupte, dar în anumite situații cum ar fi toamna și primăvara, noi trebuie să-l ajutăm.

Ce trebuie să facă părinții

    În general se folosesc tratamente simptomatice. Dacă micuțului i s-a înfundat nasul sunt o mulțime de produse, pe care să ți le recomande farmacistul, care să-ți desfunde nasul, nu neapărat pe bază de cortizon, sau de tip vaso-constrictor. Sunt foarte multe produse care se găsesc în farmacii care pot desfunda nasul. Este unul din obiective. Dacă nasul este înfundat și-l lăsăm mai multe zile înfundat, nu este în regulă pentru urechiușa copilului, pentru sinusuri sau pentru bronhie. Recomandăm așadar picături de pus în nas, inhalații, apă caldă în care poți să instilezi picături de inhalații, din produse pe bază de eucalipt, ulei de mentă, ulei de pin, etc. Poți să faci cu abur cald, adică inhalații, sau poți să faci aerosoli. De asemenea, sunt și produsele mucolitice, care îndepărtează secrețiile din nas și din bronhii, care se pot administra fie sub formă de picături de pus în nas, fie sub formă de sirop sau picături de înghițit. Apoi se recomandă tratamentul cu antiinflamator. Paracetamolul este cel mai puțin toxic și se recomandă de la vârste foarte mici. Dacă a tușit, îi dăm un antitusiv, dacă tușește sec îi dăm un anumit tip de produse, dacă tușește productiv, îi dăm un anumit tip de produse. Dacă totuși simptomatologia persistă mai mult de două-trei zile, atunci trebuie mers la medic.
    Dacă apare febra, poate să primească tratament cu antiinflamator. Sunt și afecțiuni virale care nu trebuie să ne sperie și mama poate să-i administreze un antiinflamator, dar dacă febra este foarte înaltă, sau dacă copilul are un comportament atipic, atunci mai degrabă mergi la medic. Antibioticele sunt și ele bune, trebuie să găsim o cale de mijloc și să administrăm atunci când chiar e cazul. Să știți că foarte buni doctori pentru copiii lor sunt părinții. Ei cunosc foarte bine copilul. Noi ca medici trebuie să-i ascultăm, să ne sfătuim.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?