Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Ceremonii în toate unitățile militare în memoria sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, ucis de insurgenți în Afganistan


Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a adus un omagiu militarului din Buzău, care a murit vineri în Afganistan. El le-a transmis multă sănătate celorlalți doi militari, unul din Vrancea, iar celălalt din Brăila, care au fost răniți. „Recunoștință eternă pentru jertfa supremă a sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Protecția Forței, dislocat în Teatrul de Operații din Afganistan. Sincere condoleanțe familiei eroului nostru, care a murit la vârsta de 41 de ani. Multă sănătate celorlalți doi camarazi ai săi, care au fost răniți în timpul aceleiași misiuni!”, a scris Oprișan pe pagina sa de Facebook.
Militarul buzoian Mădălin Stoica, din cadrul Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani, a fost decorat post mortem. Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem, iar Președintelui României i-a fost făcută propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. Astăzi, cu începere de la ora 8.30, vor avea loc ceremonii militare în toate unitățile militare, pentru comemorarea lui Mădălin Stoica, iar la ora 11.00, la Otopeni, are loc ceremonia militară de aducere în țară a trupului neînsuflețit. Reamintim că în același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea din Brăila și fruntașul Ionel Toma din Vrancea, comuna Nistorești.
„Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.
În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar. Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor. Conducerea Ministerului Apărării Naționale este alături de familia îndoliată și transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanțe.
Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.
Militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august. În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE în alte regiuni. În timpul misiunilor externe, 29 de militari și-au pierdut viața și alți peste 180 au fost răniți. (…)”
, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.
De asemenea, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că „în urma sesizării Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către Ministerul Apărării Naționale în legătură cu incidentul produs în (…) Afganistan, s-a constituit un dosar penal la parchetul militar competent. Evenimentul s-a produs în cursul unei misiuni de patrulare cu un vehicul blindat care a fost lovit, în mod intenționat, de un alt vehicul în care se afla un dispozitiv explozibil improvizat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?