Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Smartphone-ul, un aparat din ce în ce mai puțin ”smart” pentru mediu


Reînnoite de prea multe ori și insuficient reciclate, smartphone-urile generează un impact tot mai mare asupra mediului, în special în faza de fabricație, subliniază un studiu realizat de Agenția franceză de Mediu (ADEME) și ONG-ul France Nature Environnement (FNE). Din 2007, când a fost lansat primul iPhone, șapte miliarde de smartphone-uri au fost vândute în întreaga lume, vânzările crescând într-un ritm vertiginos: 139 de milioane de aparate vândute în 2008, mai mult de un miliard în 2013 și aproape 1,5 miliarde în 2016, relevă această sinteză, publicată în ajunul lansării marți a unui nou iPhone și citată de France Presse.
Impactul fiecărui telefon se accentuează, de asemenea, pe măsură ce dimensiunea ecranului se mărește sau definiția camerei se îmbunătățește, notează studiul. În medie, aproximativ cincizeci de metale intră în componența unui smartphone (de două ori mai mult decât pentru un mobil de generație veche), de multe ori dificil de reciclat deoarece este vorba de un obiect realizat din aliaje.

Or, ”extracția de minereuri ridică o problemă specială” în țările în cauză, spun cele două organizații: poluarea (cu neodimiu, cum este cazul în China) sau tulburări politice (conflicte armate în Republica Democrată Congo în jurul exploatării de tantal).
Potrivit studiului, francezii își schimbă telefonul mobil în medie la fiecare 2 ani, chiar dacă acest turn-over încetinește ușor ca urmare a schimbării modelului de business în rândul operatorilor. Și în 88% din cazurile de reînnoire, dispozitivele sunt încă în stare de funcționare. Studiul menționează ”factori psihologici și sociali” pentru a explica aceste schimbări frecvente, dar și faptul că ”în cele mai multe cazuri, smartphone-urile nu sunt concepute pentru a fi robuste și reparabile, nici compatibile și scalabile în timp”: baterii lipite sau sudate, piese de schimb indisponibile etc.
Dar ”consumatorii pot acționa”, insistă ADEME și FNE: ”Înainte de cumpărare, este bine să-și definească nevoile și să învețe despre caracteristicile telefonului: posibilitatea de a scoate bateria pentru a o schimba, de exemplu, disponibilitatea pieselor de schimb …”. Se poate de asemenea cumpăra la mâna a doua sau închiria, sugerează cele două instituții.
În fine, utilizatorul poate da o a doua viață aparatului său: „Doar 15% din telefoane sunt colectate după utilizarea lor”, spune Erwann Fangeat, inginer la ADEME. „Cel puțin 30 de milioane de telefoane mobile dorm în sertarele noastre. Spunem că poate îl mai folosim, dar în cele din urmă acest lucru nu se întâmplă niciodată”, spune el. Însă un consumator poate să-și vândă dispozitivul, să-l ofere cuiva sau să-l predea unei structuri de reciclare, mai spune Fangeat. De asemenea, telefoanele mobile pot fi duse înapoi în magazin, vânzătorii având obligația de a prelua vechile aparate care vor fi apoi recondiționate sau reciclate, în funcție de starea lor.
Grupul informatic american Apple ar urma să dezvăluie marți un nou iPhone din segmentul premium, la zece ani de la lansarea pe piață a primului smartphone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?