Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Mame occidentale contra mame chineze


Un studiu privind superioritatea mamelor chineze stârnește o amplă polemică pe Internet. Autoarea, profesoara chineză Amy Chua, asigură că ‘permisivitatea părinților occidentali este excesivă’ și publică un decalog de metodologie a educației perfecte, notează vineri ziarul ABC. ‘De ce mamele chineze sunt superioare’, este titlul controversatului studiu care a fost publicat sâmbăta trecută de ziarul american The Wall Street Journal. Din acel moment a devenit cel mai citit articol, cu peste 36.000 de accesări și împărtășit de peste 184.000 de utilizatori pe Facebook. Autoarea, profesoară de drept la Law School din cadrul Universității Yale, vrea să arăte lumii că prin metodele sale educative a reușit să facă din cele două fiice ale sale genii ale matematicii și muzicii. Dacă mamele occidentale sunt blânde, înțelegătoare și grijulii cu copiii lor, mamele chineze sunt exact opusul. Urmând metafora pe care o sugerează subtitlul studiului lui Amy Chua, ‘Imn adus luptei mame-tigru’, mama chineză este o tigroaică, comparativ cu cea occidentală care este o cloșcă. Potrivit autoarei, este coacțiunea cheia succesului. De aceea educația chineză se bazează pe o disciplină de fier, cu o rigurozitate dusă la paroxism pe care a pus-o în practică cu cele două fiice ale sale Sophie și Louisa. Chiar și atunci când părinții occidentali cred că au fost severi cu copiii lor, este nimic în comparație cu mamele orientale, recunoaște Chua.

***

Această mamă a învățat-o pe fiica sa cea mare să cânte la pian când avea 7 ani, alegând o piesă a lui    Jacques Ibert (Le petit âne blanc) foarte complicată pentru un copil. Lulu, cum este alintată, nu a reușit să o cânte nici după o săptămână de practică. În acel moment a intrat în acțiune mama-tigru. I-a ascuns toate păpușile și amenințat-o că nu va mânca sau bea, nu va primi cadou de Crăciun și nu va mege la nicio aniversare timp de trei ani până nu învață să o cânte. Apoi a umilit-o spunând că este leneșă, fricoasă și handicapată. Nici măcar intervenția tatălui Jed nu a putut să o abată pe mama tigru de la obiectivul ei. După două zile de exersări neîncetate, în casa devenită ‘zonă de război’, Lulu a învățat piesa. Chua este de părere că mamele occidentale se preocupă prea mult să le insufle copiilor autostima, ‘ceea ce devine o armă cu dublu tăiș când copiii au în față un obstacol’.

***

Metoda chineză este aprobată de cei care cred că ‘permisivitatea părinților occidentali este excesivă’. Articolul a devenit subiect de dezbatere internațională fiind aduse în discuție teme sensibile precum dife-rențele culturale și naționalismul. Iată decalogul educației chineze perfecte, sau al interdicțiilor pentru copii:
1. Nu invită prieteni acasă și nu iese la joacă.
2. Nu doarme niciodată la altcineva acasă.
3. Nu se uită la televizor și nu se joacă cu jocuri video sau pe calculator.
4. Nu își poate alege singur acti-vitățile extrașcolare.
5. Nu vine acasă cu o notă mai mică de zece /excelent/.
6. Nu participă la jocuri colective alături de alți copii.
7. Nu poate juca în piese de teatru la școală sau liceu.
8. Nu i se tolerează protestele pentru a nu fi lăsat să joace în aceste piese.
9. Nu este lăsat să cânte la alte instrumente decât vioară sau pian.
10. Este îndemnat să fie cel mai bun la toate materiile, cu excepția teatrului și sportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?