Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Focșaniul s-ar putea înfrăți cu un oraș din Marea Britanie. Ambasadorul a primit din partea primarului Misăilă o miniatură cu obeliscul din Piața Unirii


Ambasadorul  Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Paul Brummell, s-a întâlnit, vineri, cu primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, și a discutat despre posibilitatea înfrățirii municipiului cu un oraș din Marea Britanie.  Ambasadorul Regatului Unit a fost prezent la Focșani pentru a participa la Festivalul de Blues, prilej cu care a vizitat și o crama de vinuri, la Casa Panciu. Întâlnirea cu autoritățile locale din Focșani a vizat atât subiectul înfrățirii dar și schimbările pe care Brexit-ul le va produce în viața focșănenilor aflați în Marea Britanie sau în relațiile economice dintre firmele vrâncene și partenerii britanici. Ambasadorul a subliniat că Brexit nu înseamnă că Marea Britanie iese din Europa iar prin prezența la Focșani arată interesul de a realiza parteneriate cu România, de a dezvolta schimburi comerciale cu țara noastră.
Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a arătat că în Marea Britanie locuiesc mulți focșăneni iar astfel de legături vor putea fi benefice în viitor pentru ambele părți. „Principala noastră dorință este ca Excelența sa să ne faciliteze înfrățirea cu un oraș din Marea Britanie pentru a putea să avem un schimb de experiență, din toate punctele de vedere, cultural, educațional, economic”, a spus primarul Misăilă.
    Aflat la a doua vizită oficială în Focșani, ambasadorul Regatului Unit a asigurat autoritățile locale că face toate demersurile necesare pentru identifica o regiune în vederea unui parteneriat, cunoscut fiind faptul că în Marea Britanie locuiesc mulți focșăneni iar astfel de legături vor putea fi benefice în viitor pentru ambele părți. „Este o plăcere să revin în acest oraș istoric”, a spus ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell. Excelența Sa a arătat că a venit prima oară, la Focșani, cu ocazia manifestărilor organizate la 24 ianuarie 2016, Ziua Unirii Principatelor Române, când a răspuns invitației „domnului Alecsandri, care spunea <<Vin la Milcov cu grăbire>> și am dansat Hora Unirii”. Foarte bine documentat despre istoria orașului Focșani și a județului Vrancea, ambasadorul a amintit și de vizita la Mausoleele din Mărășești și Mărăști de anul trecut, când a depus o coroană de maci roșii la mormântul mareșalului Averescu.

    Excelența Sa a amintit că prezența la Focșani este legată de organizarea celei de a doua ediții a Festivalului de Blues. Ambasadorul Paul Brummell a felicitat organizatorii, Asociația Culturală Estica, pentru organizarea evenimentului care aduce la Focșani artiști din toată lumea, inclusiv trupa King Size Slim din Marea Britanie. După încheierea conferinței de presă, primarul Focșaniului i-a oferit ambasadorului o miniatură cu Monumentul Unirii din Piața Unirii precum și cartea „150 de ani de la Unificarea Administrativă a orașului Focșani”. De asemenea, ambasadorul Regatului Unit a semnat în cartea de onoare a municipiului.

Ambasadorul Confederației Elvețiene și militari americani, așteptați la Focșani

    Urs Herren, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ambasadei Confederației Elvețiene în România, este așteptat, sâmbătă, în seara a doua a Festivalului de Blues de la Focșani. Ambasadorul a fost prezent și la ediția de anul trecut a Festivalului. De asemenea, au fost invitați militari americani de la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu la evenimentul muzical din Focșani. La fel ca anul trecut, organizatorii Festivalului aduc și în acest an nume mari ale acestui gen muzical, artiști care vor cânta pentru prima oară în România. Evenimentul a început joi seară, cu Romanian Blues Challenge 2017, concursul organizat de Asociația Culturală ESTICA și Fundația BlueSylvania, sub egida European Blues Union. Competiția a fost câștigată de trupa Axis, formația din Timișoara care are doi sârbi în componență. Câștigătorii competiției vor fi răsplătiți de Asociația Estica cu acoperirea totală a costurilor de participare la European Blues Challenge 2018, concurs ce va avea loc în Norvegia.
    Gazdă și prezentator al FBF.02 este Earl Thomas, artistul prezent anul trecut pe scena Focșani Blues Festival, ce revine la invitația organizatorilor pentru a fi alături de publicul focșănean. Alături de acesta se va afla focșăneanul Chris Cigolea, unul dintre inițiatorii acestui festival de blues. Prima seară, 8 septembrie, au cântat Chris Cigolea și Barbra Lica & Friends (Canada), Big Daddy Wilson (SUA), Erja Lyytinen (Finlanda), Travellin’Brothers Big Band (Spania). Sâmbătă, 9 septembrie, pe scenă vor urca The Two (Elveția), King Size Slim (Marea Britanie), Sax Gordon&Band (SUA), Annika Chambers & The Igor Prado Band (Brazilia). În ultima seară de concerte pe scenă vor urca Joe Rusi Trio (Norvegia), Grainne Duffy (Irlanda), Mike Andersen (Danemarca) și Sugaray Rayford Band (SUA).

    Organizatorii estimează că vor fi prezenți 15-18 mii spectatori în cele trei zile ale festivalului. Pentru a atinge această țintă, organizatorii vor să atragă spectatori din orașele limitrofe și asigură inclusiv transportul cu autocare pentru iubitorii de blues din Galați, Buzău, Bacău, Brăila, Tecuci, Adjud, Râmnicu Sărat, Panciu, Mărășești. Numărul de locuri pe scaune și bănci crește la 1500 iar 120 de voluntari ajută la buna desfășurare a manifestărilor. De asemenea, scena are dimensiuni mai mari decât anul trecut și sunt amplasate trei ecrane pentru vizionarea concertelor. La fel ca anul trecut, serile de muzică vor continua la Restaurantul Intim cu  momente de jam session la care vor participa artiștii de la Festival dar și alte trupe invitate special pentru aceste ev

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?